CEUX QUI TRAVAILLENT (2018,ŠVI) - 8/10



Frank (izvanredni Olivier Gourmet) je prodajni menadžer u švicarskoj kompaniji i njegov je zadatak hendlanje brodova s različitim teretom za razne velike tvrtke. On je čovjek od akcije koji ne preza ni pred čim i čovjek je to bez formalnog obrazovanja koji se godinama uspinjao stepenicama i svoj život je posvetio poslu. Vrijednim i predanim radom osigurao je on ugodan život svojoj supruzi i za svoje petero djece, koji se nisu nikada previše zamarali što to tata zapravo radi, sve dok je sve lijepo funkcioniralo i dok je tatica fino privređivao. Cijelo vrijeme Frank je na telefonu i rješava situacije, no jedan zadatak koji je odlučio riješiti na ekstremni način koštat će ga posla. Kad jedan od brodova koji prevoze voće i svaki sat je važan da iz Južne Amerike stigne u Marseille, zaglavi u Liberiji jer se ilegalac ukrcao na brod, on će hladno narediti posadi da nesretnika bace u more jer bi ih službeni kanali i prijavljivanje ilegalnog migranta skupo koštali.

Bez obzira što to nije prvi put da je Frank morao donijeti takvo ekstremno i brutalno rješenje kako bi svojoj i drugim tvrtkama izbjegao gubitak, njegovi nadređeni će mu dati momentali otkaz. Iako se nešto slično događa već godinama i što su uvijek takve užasavajuće poteze u tvrtci svi prešutno ne samo odobravali, već i poticali, Frank će shvatiti da ga je licemjerni sustav kojem je dao sve potpuno izdao i ostavio na cjedilu. Dubinski potresen Frank će početi preispitivati samog sebe i svoje postupke, tim više jer nikome od članova obitelji neće reći da je ostao bez posla. Situacija će postajati sve neizdržljivija kad uvidi da nikome od članova obitelji godinama nije bilo bitno što i kako radi samo dok je kući donosio novac i sve što se događa oko njih, njegova su djeca uzimala zdravo za gotovo, bezbrižno živeći u luksuzu koji je donosio takav "prljavi novac".

Da situacija bude bolja, čovjek poput Franka koji je s godinama stekao sjajne veze i poznanstva u poslovnom svijetu također će biti ostavljen na cjedilu od svih svojih prijatelja jer kad krene tražiti novi posao, shvatit će da ga žele zaposliti samo oni koji ga traže za slične prljave i ilegalne poslove. Shvatit će da je na takvom glasu i da je on bio samo jedan minijaturni kotačić u nevidljivom mehanizmu koji omogućuje perpetuum mobile današnjeg konzumerističkog kapitalizma. Čovjeku skromnih i siromašnih korijena postat će jasno da je današnji sustav neodrživ i da ne bi mogao funkcionirati bez ljudi poput njega koji su spremni hladno baciti čovjeka s palube u more kako bi pošiljka banana iz Ekvadora stigla u Francusku ili kako bi konzerve tune iz Filipna stigle u Veliku Britaniju.

Mladi švicarski frankofoni filmaš Antoine Russbach snimio je fino zaokruženu i kompleksnu dramu / karakternu studiju o čovjeku kojem je jako dobro jasno koja je njegova uloga u društvu. No, dok je sve po njega dobro funkcioniralo i dok je dobro zarađivao, Frank se nije puno zamarao moralnim aspektom svog posla i koristio je blagodati onog što njemu i obitelji nosi njegov posao, a tek kad je pritisnut pred zid, počeo je shvaćati što je to godinama činio. Izabran je "Ceux qui travaillent" ili "Those Who Work" na engleskom, za najbolji švicarski film godine, a Russbach ga je zamislio kao prvi dio buduće trilogije. "One koji rade" tako bi trebali slijediti filmovi radnog naziva "Oni koji se bore" i "Oni koji se mole" kojima će se simbolično modernim pričama iz današnjice dotaknuti srednjovjekovnog ustroja i kojima će zasigurno još pobliže pokušati povezati dva naizgled nepoveziva razdoblja ljudske povijesti.  

Primjedbe