SWALLOW (2019,SAD) - 7/10



Hunter (Haley Bennett) mlada je "kućna" ženica koja se friško udala za mladog bogataščića Richiea, stalno prezaposlenog tipa kojem su bogati roditelji u nasljeđe ostavili sve što je poželio. I tipičan je on bogataščić rođen i odrastao sa zlatnom žlicom u ustima koji misli da se cijeli svijet okreće oko njega i da je upravo on centar galaksije. Prema svojoj friškoj ženici ponaša se ne samo on, već i njegovi roditelji nevjerojatno patronizirajući, gledaju je svisoka, kao da je nitko ne doživljava ozbiljno, a kada Hunter ostane trudna svima njima prva misao je da će familija dobiti nasljednika. Isključivo iz razloga što Hunter nosi dijete njihovog sina, Richievi roditeji uopće i ne ulaze u neki odnos s njom jer smatraju da djevojka skromnih korijena i koja nije išla na neko Ivy League sveučilište nema što raditi s njihovim mezimcem. I jasno da Hunter sve to osjeća i sve više se počinje ova gotovo pa hičkokovska slabašna i plaha plavušica zatvarati u sebe, a strahovi, samoća, dosada i višak vremena počet će na nju ozbiljno utjecati.

Nakon što od svekrve dobije nekakvu self-help knjigu za trudnice zakačit će se Hunter za poglavlje koje kaže učini nešto neočekivano. I to neočekivano definitivno neće biti ono što je predložio američki Bruno Šimleša jer Hunter će početi gutati predmete koje će pronalaziti u kući. Počet će to sa špekuljom, no objekti koje će gurati u usta i gutati, postajat će sve ozbiljniji i opasniji za njen organizam, no ona si jednostavno neće moći pomoći. Paralelno s novom bolesnom opsesijom, Hunter će se morati suočiti i s mračnom tajnom iz vlastite prošlosti, a kao da će početi shvaćati da je novu potpuno nenormalnu naviku razvila jer se osjeća zarobljenom u nezdravoj vezi. Kako će Hunter postajati sve nemirnija i u sve gorem stanju tako će iz početka statična kamera povremeno postajati nemirnija, a scenarist i redatelj, dugometražni debitant Carlo Mirabella - Davis uspio je stvoriti nevjerojatan slučaj nelagode.

Iako je "Swallow" više psihološki triler ili drama, čak prava karakterna studija tek s minimalnim elementima horora, bilo je ovo zaista jezivo, a sve to jako dobro funkcionira i zahvaljujući izvrsnoj izvedbi Bennett. Iz plahe, tihe, povučene i nesigurne trofejne ženice, sponzorušice koja bespogovorno povlađuje mužu i njegovoj obitelji i koja je zaglavila u društvu odvratnih snobova s kojima se uopće ne snalazi, pretvorit će se ona postupno u odlučniju osobu. Pod pritiskom očekivanja obitelji i činjenice da je konstantno pod povećalom i što god da kaže ne valja, sa čime se naizgled na početku potpuno pomirila, ona kao da će početi shvaćati da ne može živjeti i ne može biti sretna dok ne raščisti s traumama iz prošlosti, a sav taj strah, nesigurnost i skretanje pažnje da nešto nije u redu, manifestirat će se u bolesnom gutanju predmeta koji bi joj mogli opasno i narušiti zdravlje.

Bez obzira što je ovo jedna od onih minimalističkih priča, čija se radnja dobrim dijelom odvija u jednom interijeru, odnosno u modernoj luksuznoj kući koju su roditelji bogataša kao svadbeni poklon namijenili za svog sineka i snahu, fino se ovdje i polako gradi priča i stvara zlokobna, baš nelagodna, hladna atmosfera. I prije nego što Hunter krene s gutanjem jasno je da ta prema van savršena veza zapravo i nije tako savršena, a sve će eskalirati u pravom iznenađenju od završnice. "Swallow" je jedan od onih filmova sa snažnim autorskim pečatom, vizualno upečatljiv i ušminkan film, visoko estetiziran i stiliziran koji bez obzira što sama ideja djeluje potpuno apsurdno i bizarno, djeluje i više nego ozbiljno. Fino ova priča funkcionira i na nekoj simboličkoj razini jer Hunter je očigledno jedna od onih žena koja je sanjala kako će bogatom udajom svi životni problemi nestati sami od sebe i kako joj se život savršeno posložio. Neće morati ništa raditi, bit će kućna ženica čiji će jedini zadatak biti ispunjavanje muževih želja i briga oko djece, jednom kada ona stignu, ali izreka budi oprezan s onim što želiš jer bi se to moglo i ostvariti, u ovom slučaju pokazat će se zbilja kao proročanska. 

Primjedbe