THE PLOT AGAINST AMERICA (2020,SAD) - 7/10



Vjerujem da se mnogi dobro sjećaju legendarne američke serije "Žica", a njezini autori David Simon i Ed Burns ponovno su se udružili kako bi snimili još jednu intrigantnu seriju. Ovaj puta po jednoj od posljednjih knjiga poznatog američkog pisca Phillipa Rotha "Zavjera protiv Amerike", a riječ je o romanu alternativne povijesti. Što bi bilo da je bilo često se znamo pitati pa tko zna kako bi se svjetska povijest razvijala da je recimo Adolf Hitler kojim čudom primljen na bečku likovnu akademiju umjesto da su ga onomad profesori odbili kao neviđenog antitalenta i slikarskog diletanta. Bi li se tada promijenio tijek povijesti i ne bismo danas znali što je nacizam ili bi neki drugi nedojebani idiot nakon neuspješnog puča u Münchenu, u zatvoru napisao Mein Kampf, a potom preuzeo vlast u Njemačkoj i krenuo u osvajanje svijeta?

Tako u "The Plot Against America" imamo sličnu verziju alternativne povijesti koja će se dogoditi nakon što Franklin Delano Roosevelt izgubi predsjedničke izbore od Charlesa Lindbergha. Drugi svjetski rat je već počeo, nacisti su krenuli s pohodom na istok i zapad, Židovi se proganjaju u Europi, a celebrity i poznati avijatičar, čovjek koji je prvi preletio Atlantik, republikanski je kandidat za predsjednika Amerike. Iako je svima jasno da je Lindbergh politički diletant kojem malo tko daje šanse protiv omiljenog FDR-a, on se zalaže za neutralnost Amerike i ne želi se miješati u rat koji bijesni u Europi. Zanimljivo je kako je Lindberghova parola u predsjedničkoj kampanji "America First", no nije to jedina poveznica između fikcionalnog budućeg predsjednika Amerike četrdesetih i spodobe koja joj je danas na čelu.

Iako je Roth svoj roman napisao 2004. godine kada nitko još nije mogao ni pomisliti da bi Donald Trump mogao postati predsjednik najmoćnije države svijeta, Simon i Burns fino su prilagodili priču tako da ona dosta podsjeća na stvarnost koja se događa sada. Svaka sličnost Lindbergha i Trumpa definitivno nije slučajna, a dosta toga što će se početi događati u Americi nakon iznenađujućeg Lindberghovog trijumfa, zaista će podsjećati na ono što se događa pod Trumpom. Cijelu tu situaciju zapravo pratimo iz perspektive židovske obitelji Levin iz New Jerseyja, koja je uplašena zbog situacije u Europi i strahuje da bi se Lindbergovom pobjedom i savezništvom s nacističkom Njemačkom i američki Židovi mogli naći u nezavidnoj situaciji. U početku će tako i Herman Levin (Morgan Spector), agent osiguranja s obećavajućom karijerom koji je njudilovski socijalist i Rooseveltov glasač, biti uvjeren da Lindbergh nema šanse protiv Roosevelta.

 
Tko bi uopće glasao za tog fašističkog majmuna, pita se Herman često, obično u društvu svoje žene i sinova, a politika je njegova glavna tema razgovora. No, Herman i njegovi istomišljenici će se ozbiljno prevariti jer će populističkom retorikom, politikom neutralnosti i nemiješanja, ali i s rasističkom, ksenofobnom i antisemitskom politikom Lindbergh na kraju tijesno dobiti izbore. I krenut će doista Lindbergh jednom kada postane predsjednik pomirljivo prema Hitleru i nacistima, a Amerika će mirno čekati i gledati dok nacisti osvajaju Europu. To popuštanje i nemiješanje dovest će do sve većeg rasizma i antisemitizma u Americi, a za to će dosta zaslužan biti i rabin Bengelsdorf (John Turturro), koji će uskoro postati i Hermanov pašanac nakon što oženi Evelyn (Winona Ryder), sestru njegove žene Bess (Zoe Kazan). Taj karizmatični govornik gorljivi je Lindberghov pobornik koji ne shvaća ili ne želi shvatiti da se Židovima sprema getoizacija po uzoru na nacističku Njemačku.

Iako se priča ove šestodijelne mini-serija odvija dosta sporo i treba joj neko vrijeme da se zahukta, ima sve to itekako smisla, a kako radnja odmiče, i serija postaje sve bolja i bolja. Posebno je impresivna posljednja epizoda u kojoj ćemo na primjeru obitelji Levin vidjeti kulminaciju jednog takvog opasnog i opakog režima, no zapravo od samih početaka postat će posve jasno gdje bi ta priča s opasnim populistom i tupavim celebrityjem na čelu zemlje mogla odvesti. Definitivno je ovo serija za malo zahtjevniju publiku koja ima bar nešto predzanja ne samo o recentnoj svjetskoj i američkoj povijesti, već koja shvaća i aktualni trenutak jer je jasno da je "The Plot Against America" neskrivena subverzija i kritika na trenutačno stanje u Americi. I ne samo Americi jer povijesni revizionizam itekako je prisutan svugdje u svijetu, posebno kod nas, a ovo je jedna od onih upozoravajućih priča kako je mogao izgledati svijet da su ljudi umjesto pravog i odlučnog političara poput Roosevelta izabrali nekakvog cirkusanta. 

Primjedbe