A PERFECT WORLD (1993,SAD) - 9/10



Clint Eastwood proslavio se glumeći moralno ambivalentne likove. Bili oni revolveraši otpadnici s Divljeg zapada u talijanskim westernima, bilo oni policajci koji pravdu istjeruju Magnumom 44, njegovi likovi bili su oni koje smo u pravilu voljeli iako su često prelazili na krivu stranu zakona. I nije to samo tipično za Eastwooda, pa ni za američki film. Cijela svjetska kinematografija prepuna je tipova koje bismo u stvarnosti smatrali potpunim negativcima, a na filmovima smo ih nekako voljeli. Jedan od takvih likova je je i glavni protagonist Eastwoodovog ponajboljeg filma, "Savršenog svijeta", odbjegli zatvorenik iz Teksasa Butch Haynes, kojeg je sjajno utjelovio Kevin Costner. Iako nam je posve jasno da je Butch negativac koji je cijeli život proveo u konfliktu sa zakonima, ujedno je on jedan od likova koji gledatelju jednostavno mora prirasti srcu.

Mnogima je srcu prirastao i osmogodišnjak Phillip, dječak kojeg su Butch i njegov kompanjon uzeli kao taoca poslije bijega iz zatvora kojem će se vrlo brzo svidjeti život otpadnika i bjegunca, a u kriminalcu koji ga je oteo prvi puta u životu pronaći će očinsku figuru. U potjeru za Butchem i klincem preko cijelog Teksasa početkom šezdesetih, kada se zbiva radnja ove krimi drame, krenut će cijeli tamošnji pravosudni aparat predvođen staromodnim šerifom kojeg je utjelovio sam Eastwood. I upravo taj šerif je godinama prije Butcha pospremio u zatvor i potplatio suca da mu odreže dugogodišnju zatvorsku kaznu za neko minorno kazneno djelo jer mu je i stari bio kriminalac pa je šerif pretpostavio da jabuka ne pada daleko od stabla i da je život kriminalca sudbina za Butcha.

Snimio je Eastwood duboku, komplesknu i emotivnu priču o potjeri u kojoj će se otmičar i žrtva vrlo brzo povezati i razviti prijateljstvo, a za Phillipa, odgojenog u strogoj i striktnoj obitelji kao Jehovin svjedok, bit će ovo i svojevrsna avantura života. Spojit će sudbina dva lika koji jednostavno nisu imali sreće u životu, a uspio je Eastwood još jednom savršeno prikazati i duh i ozračje ruralnog Teksasa. Izvrstan scenarij napisao je John Lee Hancock, a Eastwood majstorski režirao film koji je na svjetskim kino blagajnama zaradio više od 130 milijuna dolara.

Ujedno je ovo i tipični američki film ceste, no u srcu "Savršenog svijeta" zapravo je odnos koji će se razviti između odmetnika i osmogodišnjeg klinca. Iako je Costner i ovdje naizgled tipični tvrdi i žestoki lik kakvog smo ga u pravilu i gledali u njegovim najpoznatijim filmovima, maleni Phillip vrlo brzo zavući će mu se pod kožu. Nakon nekog vremena shvatit ćemo da je glavni razlog tome i što je u mališanu Butch prepoznao samog sebe u tim godinama jer je i sam imao oca kojeg nikad nije bilo, a majka mu je bila prostitutka čiji su se muškarci prema njemu u pravilu jako loše odnosili. Iako njihov odnos ima uspone i padove, a jedna od glavnih poruka "Savršenog svijeta" kao da je ponašajte se i odnosite prema djeci kako treba i kasnije njima nećete morati puniti zatvore. 

Primjedbe