BLACK MOON (1975,FRA) - 7/10



Ova avangardna distopija vjerojatno je najneobičniji i najčudniji film koji je u karijeri koja obiluje neobičnim i netipičnim filmovima snimio poznati francuski autor Louis Malle. U središtu priče ovog krajnje nadrealnog filma je tinejdžerica Lily koja se zatekla usred rata koji je izbio između muškaraca i žena. Sa svojim autom Lily je nekako uspjela izbjeći barikade na kojima naoružani muškarci likvidiraju zarobljene žene, kao i drugu blokadu na kojoj stražare do zuba naoružane moderne Amazonke. Bježeći od ratnih užasa, Lily će završiti na skrivenom seoskom imanju, a tek ondje će početi pravi nadrealistični i bizarni show.

Mjesto je to gdje djeca trčkaraju uokolo gola i naganjaju svinje i ovce koje bezbrižno pasu po livadama. Ondje je i poni jednorog koji priča, a žive tamo i troje odraslih ljudi. Brat Lily, sestra Lily i stara žena koja je prikovana za krevet, za kućnog ljubimca ima ogromnog štakora, a kada je stara gladna, sestra Lily je doji. Ništa ovdje nije normalno i cijelo okruženje ovdje je nevjerojatno bizarno, čudno, groteskno. "Black Moon" jedan je od onih filmova koji bi se mogli svidjeti onima koji vole avangardni i netipični filmski izračaj, dok bi onima koji vole one filmove u kojima se sve mora nacrtati, možda bi bilo najbolje da zaobiđu ovaj film jer bi mogli ostati prilično zbunjeni.

Cijeli film Malle je snimio na svom imanju u južnoj Francuskoj, čije okruženje ga je i dobrim dijelom navelo na snimanje ovog filma. Jedna od ideja koja je uvijek proganjala ovog autora bila je snimiti film u vlastitoj kući, a posve je očito da je veliki utjecaj na "Black Moon" imala poznata knjiga Lewisa Carrolla "Alisa u zemlji čudesa". Sama ideja rata među spolovima svojevrsni je komentar na Pokret za ženska prava koji je krenuo sedamdesetih, a zanimljivo je kako je za direktora fotografije angažirao Šveđanina Svena Nykvista, čestog suradnika legendarnog Ingmara Bergmana. "Black Moon" je film prepun simbolike, ironije i duha u koji ne vrijede klasični zakoni logike, već se samo treba prepusti Malleovoj čaroliji i magiji, koja će kod nekoga upaliti, a kod nekog sigurno ne.

Primjedbe