CALM WITH HORSES (2019,IRS) - 8/10



Douglas "Arm" Armstrong (Cosmo Jarvis) nekadašnji je juniorski boksački šampion iz ruralne Irske, koji je po završetku karijere svoje mišiće stavio u službu lokalne gangsterske obitelji. Obitelj Devers drži cijelu kriminalnu scenu u ovim pasivnim krajevima Irske i iznimno su to opasni i okrutni tipovi, odvratne sadističke sirovine, a već u uvodnoj sceni vidimo Arma kako doslovno kao što seljak mlati vola u kupusu, on prebija tipa koji se zamjerio njegovim šefovima. Vrlo brzo postat će nam jasno da su stotine i tisuće udaraca u glavu ostavile traga na ovom grmalju, koji ni prije zasigurno nije bio nešto pretjerano bistar, a u velikoj dvojbi Arm će se naći kada od svojih šefova prvi puta dobije zadaću da nekoga ubije.

Ujedno, Arm, tip nasilne, divlje naravi koji se teško kontrolira, takav kakav jest, istovremeno pokušava biti i što bolji otac svom sinu autistu i pokušava skrbiti za svoju bivšu ženu Ursulu (Niamh Algar), koja s njim više ne želi imati posla. Rastrgan između dvije obitelji, odnosno između stvarne familije i kriminalne organizacije za koju radi najprljavije i najgrublje poslove, Arm će se naći na životnom raskrižju. Shvatit će da uloga brižnog oca, koji želi najbolje svome sinu iako ne zna kako s njim komunicirati i doprijeti do njega, a u tome mu njegov sirovi i nasilni karakter nimalo neće pomagati, nikako ne ide s ulogom opasnog utjerivača dugova kojeg se svi boje. Njegovo ionako nestabilno psihičko stanje dodatno će se zakomplicirati kada Ursula počne izlaziti s drugim muškarcem, a lik Arma pomalo me podsjetio na lik kojeg je u za Oscara nominiranom belgijskom filmu "Bullhead" odigrao Matthias Schoenaerts.

Vidjet ćemo hoće li uloga Arma biti i takva odskočna daska za Jarvisa (čisto sumnjam), no "Calm With Horses", koji se koliko vidim sada može pronaći i pod alternativnim imenom "The Shadow of Violence" jedna je od onih realističnih krimi drama kakve i inače preferiram. Bio je ovaj ne pretjerano poznati film premijerno prikazan na festivalu u Torontu, baš prava autentična ruralna priča u kojoj upoznajemo nešto drukčiju sliku Irske u odnosu na onu koju nam pričaju naši gastarbajteri kad dođu kući jednom ili dva puta godišnje. Naravno da je sva sreća da oni ne znaju Irsku iz ovog filma (bar se nadam), no ovdje ćemo vidjeti prave lowlifere, zaostalu provinciju i ljude iznimno okrutne, opasne i hladne. Bila je ova uvjerljiva krimi drama i redateljski debi za Nicka Rowlanda, nagrađivanog autora kratkih filmova, a scenarij je napisao također mladi Joe Murtagh. 

Primjedbe