DARK MONEY (2019,GBR) - 7/10



Isaac Mensah je 13-godišnjak iz miješane obitelji (otac Manny je crnac, očigledno imigrant iz Afrike, a mama mu je bijela Britanka), koji je naizgled uspio ostvariti sve svoje snove. Upravo se on vratio sa snimanja blockbustera iz Amerike i svi su presretni zbog njega jer baš je Isaac izabran za glavnu ulogu u predstojećem holivudskom hitu i svojim glumačkim angažmanom trebao bi osigurati finu egzistenciju za cijelu inače prosječnu srednjoslojnu obitelj. No, po povratku kući Isaac djeluje nekako zatvoreno, potišteno, kao da je bio na prisilnom radu, a ne na snimanju filma s holivudskim zvijezdama, a uskoro ćemo saznati i zašto. Dječak će se povjeriti svojim roditeljima da ga je seksualno zlostavljao moćni holivudski producent.

Isaac čak ima i dokaze jer je mobitelom uspio snimiti mučne trenutke kada producent dolazi u njegovu sobu i sve što se poslije događa. Naravno da su roditelji u šoku i odlučni su da se producent kazni zbog užasa koje je napravio njihovom sinu, no vrlo brzo shvatit će da su bespomoćni. Pravni savjetnik reći će im da bi tužbu morali pokrenuti u Americi jer se ondje zlostavljanje dogodilo, no nitko im ne može jamčiti da bi išta uspjeli postići jer bi time obitelj bila otvorena za napade producentovog pravnog tima i da bi ih se na sve načine pokušalo diskreditirati i da bi van izašlo svo prljavo rublje koje skrivaju. A skrivaju dosta jer osim zajedničke starije kćeri koja taman kreće na fakultet, Manny ima i sina slične dobi poput Isaaca iz vanbračne avanture koju mu je Sam očito oprostila.

Tu je i Isaac, koji se sve više zatvara u sebe, ne želi da itko sazna što se dogodilo, a iako je Manny prvotno kontaktirao istraživačkog novinara koji je već pisao o sličnim slučajevima, roditelji će na kraju udovoljiti sinovim željama i neće ništa poduzimati. Osim, naravno potpisivanja izvansudske nagodbe s producentovim odvjetničkom timom koji će njihovu šutnju platiti s tri milijuna funti i ugovorom o tužbi ako ikad i igdje odluče izaći u javnost s Isaacovom pričom. Godinu dana kasnije vidimo obitelj Mensah kako se preselila u novu veliku kuću u predgrađu i kako im se materijalno život bitno poboljšao s milijunima koje su dobili u zamjenu za šutnju, no neće im to baš donijeti puno sreće. Isaacove traume sve više će izlatiti na površinu, njegovo ponašanje postajat će sve neuobičajenije, Manny i Sam stalno će se svađati i jedno drugom predbacivati da nisu zaštitili sina, a sin će ocu početi predbacivati što ga nije zaštitio iako je to obećao.

Da situacija bude strašnija, svi će se oni prema van truditi odavati dojam kao da se ništa nije dogodilo i kao da su sretni jer imaju sina zvijezdu, a iznutra će se ova obitelj raspadati u komadiće. Imala je ova četverodjelna britanska mini - serija stravične, ali nažalost i prilično aktualne tematike, nevjerojatan potencijal i stvarno sam pomalo razočaran što "Dark Money" nije ispao još i bolji nego što je mogao i trebao. Snimljeno je to u nekako arhaičnom televizijskom stilu, uz nedovoljno razvijene likove, površni i jednodimenzionalni scenarij, ne pretjerano uvjerljive glumačke performanse i pomalo ziherašku režiju. Iako je tema izrazito kompleksna i što se autor serije Levi David Addai zbilja potrudio sveobuhvatno obraditi sve aspekte ove priče, ostalo mi je ovo tek površno zahvaćeno i, nažalost, previše melodramatično, prepuno klišeja i predvidivih situacija.

Bez obzira na to, "Dark Money" je svakako serija kojoj zbog važnosti teme svakako treba pridati pozornost, a uspio je Addai i cijelu priču staviti u duh vremena u kojem je glavni cilj dobrom dijelu mladih samo postati bogat i slavan. Ukoliko ne postane bogat i slavan ništa u životu nije taj napravio i njegov život je promašen, ali vidimo i ovdje posljedice takvog pogubnog razmišljanja i ponašanja. Vidimo ovdje i da novac, iako je uvijek dobro došao da se razumijemo, ne mora nužno značiti sreću i zadovoljstvo i da se njime nažalost ili na sreću ipak ne može kupiti sve. Stvarno šteta što se ova zaista intrigantna i užasavajuća priča nije uspjela izdići na nivo više jer potencijala je svakako bilo, no bez obzira na to, "Dark Money" je sasvim korektan i gledljiv sadržaj.

Primjedbe