PO STRNISTI BOS (2017,ČEŠ) - 7/10



Jan Sverak posljednji je u Češku (Čehoslovačku) donio Oscara za najbolji film izvan engleskog područja s legendarnom humornom dramom "Kolja". Snimio je svoj najpoznatiji i najuspješniji film Sverak po scenariju svog oca Zdeneka, također poznatog češkog pisca, humorista i glumca, koji je i odglumio glavnu ulogu u Kolji. Opet je ovdje profunkcionirao tandem otac - sin jer sin Jan je scenarij napisao i režirao film po knjizi tate Zdeneka (koji je i odglumio jednu manju ulogu), a "Po strnisti bos" je i svojevrsni prequel još jednog poznatog filma ovog tandema, "Osnovne škole" iz 1991. godine. I ta gorko - slatka obiteljska humorna drama bila je nominirana za Oscara, a Zdenek Sverak je knjigu po kojoj je njegov sin snimio film napisao dobrim dijelom i po vlastitom odrastanju u Čehoslovačkoj neposredno nakon završetka II svjetskog rata.

Priču "Po strnistu bos" Zdenek Sverak također je dobrim dijelom osmislio prema vlastitim iskustvima i životnim situacijama, ali za vrijeme II svjetskog rata. Tako ovdje pratimo sudbinu obitelji iz Praga, koja je vrlo brzo nakon nacističke okupacije morala preseliti na selo. U prvom planu je dječak od kojih osam, najviše deset godina Eda Souček, čija se obitelj prisiljena iz Praga vratiti u rodno selo jer je njegov otac odbio nacistički salutirati na poslu. Naravno da je odmah stari inatljivac i izgubio, a život na selu nešto je posve novo za ovog pomalo ekscentričnog i znatiželjnog dječaka. I ne samo to, život na selu se posve razlikuje od života u gradu i sve je za mlađahnog Edu ovdje posve novo, tako da bi se film koji je bio češki kandidat za Oscara u najkraćim crtama mogao opisati i kao coming-of-age priča u vrijeme neposredne ratne opasnosti.

Jer iako stvarni rat zapravo i nije zahvatio selo u kojem Eda odrasta, svi su dobro svjesni svega onoga što se događa i svi živote pokušavaju prilagođavati kako bi spasili živu glavu. No, društvo klinaca kojem će se Eda na selu priključiti, cijelo to ratno stanje shvaćat će kao neku vrstu igre jer posve je očito da oni i nisu svjesni opasnosti i situacije u kojoj se nalaze. Tako će zbog njihove zaigranosti i njihovi roditelji i ostali suseljani često upadati u probleme i ono što je za djecu igra, zafrkancija i šala, za odrasle baš i neće tako izgledati. Odiše ova obiteljska humorna drama onim tipičnim češkim šarmom, duhom i ironijom na koje smo već odavno navikli i tipični je to izdanak češkog filmskog stvaralaštva. 

Primjedbe