SEBERG (2019,SAD) - 6,5/10



Jean Seberg bila je američka glumica koja je najdublji trag ostavila u francuskom filmu i postala je jedna od ikona francuskog novog vala. Nakon što je kao 18-godišnjakinja debitirala u Premingerovoj "Ivani Orleanskoj", nastavila je graditi karijeru u Francuskoj, a slavu je stekla u prijelomnom novovalnom filmu, "Do posljednjeg dana" Jean-Luca Godarda. Paralelno je doduše snimala i u Americi, no većinu vremena provodila je u Francuskoj, gdje se 1962. i udala za pisca, diplomata i režisera Romaina Garyja, s kojim je dobila i sina. U biografskoj drami / trileru koji je po scenariju Anne Waterhouse i Joea Shrapnela (The Race, Aftermath) režirao Australac Benedict Andrews (Una), inače poznatiji kao kazališni i operni režiser, bavimo se epizodom koja je vjerojatno zapečatila karijeru, ali i život slavne glumice.

Drugu polovicu šezdesetih u Americi obilježila je borba za ljudska prava Afroamerikanaca i Seberg je otvoreno podržavala razne organizacije i udruge za ljudska prava i financijski ih podupirala. No, krajem šezdesetih Seberg se upetljala i s militantnom revolucionarnom crnačkom organizacijom Crne pantere, koja se između ostalog zalagala i za oružanu pobunu crnaca protiv vlasti. Ne znajući da su ljudi iz vodstva Crnih pantera i sličnih organizacija budno praćeni i nadzirani od strane FBI-ja, i sama će ubrzo postati meta nadzora i praćenja. U filmu koji je premijerno prikazan na festivalu u Veneciji u prvom je planu upravo veza Seberg (koju je utjelovila Kristen Stewart) sa crnačkim aktivistom Hakimom Jamalom (Anthony Mackie), rođakom koju godinu ranije ubijenog Malcolma X.

Iako u početku Seberg nije bila glavna meta nadzora FBI-ja, vrlo brzo će to postati, a uskoro će se ispostaviti da je jedan do ciljeva nadzornika bio narušiti kredibilitet i imidž poznate glumice u javnosti. Iako se u početku činilo da se u aktivnosti revolucionarnih organizacija uključila zbog neke dokolice, dosade i sve joj je možda izgledalo kao igra ili je zaista htjela biti dio nečeg važnijeg od filmova i svog uobičajenog zvjezdanog života, s vremenom će postajati sve paranoičnija. I ne shvaćajući da za paranoju ima itekakav razlog i da je se stalno prati, nadzire, prisluškuje i smišlja plan kako je diskreditirati i uništiti. Iako "Seberg" i nije prošao posebno zapaženo, riječ je o sasvim korektnom filmu u kojem je pažnja posvećena posebno zanimljivoj fazi života slavne glumice. Okupio je Andrews ovdje zbilja respektabilnu glumačku ekipu u kojoj su i Jack O'Connel, Margaret Qualley, Colm Meaney, Zazie Beetz i VInce Vaughn.

Primjedbe