BURDEN (2018,SAD) - 7/10



Ova drama inspirirana stvarnim događajima imala je prilično neobičnu sudbinu za film koji je osvojio nagradu publike na najvažnijem američkom festivalu nezavisnog filma, Sundanceu. Bez obzira što je "Burden" publika još u siječnju 2018. godine izabrala za najbolji film festivala, trebale su proći čak dvije godine da debitantsko scenarističko / redateljsko ostvarenje ne pretjerano poznatog glumca Andrewa Hecklera pronađe distributera i postane dostupno široj publici. Tek u veljači 2020. godine "Burden" je krenuo u ograničenu kino distribuciju, a potom je završio i na internetu, a priča nas ovdje vodi u Južnu Karolinu devedesetih godina. Iako su rasizam i segregacija u Americi načelno prošlost još od šezdesetih ili sedamdesetih, a organizacije poput Ku Klux Klana su zabranjene, jedan pametnjaković se u gradiću u Južnoj Karolini odlučio otvoriti muzej posvećen upravo KKK-u i rednecima.

Taj pametnjaković je lokalni Veliki zmaj KKK-a, Tom Griffin (Tom Wilkinson), tip koji zapravo vuče sve konce u cijelom mjestu, kontrolira policiju, bez njegovog blagoslova nitko ne može dobiti ondje posao i sve što se događa mora dobiti njegovu potvrdu. Iako neslužbeno, Klan ondje i dalje postoji i jako je dobro umrežen, a jedan od članova Klana je i nekadašnji vojnik Mike Burden (Garrett Hedlund), koji je upravo u notornom Griffinu pronašao očinsku figuru. Zbunjeni i izgubljeni mladić kao da ni sam ne vjeruje u sve ono što mu se nameće, u tu idiotsko klanovsko ispiranje mozga, no društvo u koje je upao i kojim je okružen, zapravo je sve što ima. To će se promijeniti kada se upusti u vezu sa samohranom majkom Judy (Andrea Riseborough), koja će mu vrlo brzo dati izbor ili ona ili klan, a situacija će se dodatno zakomplicirati jer će lokalni idealistički propovjednik Kennedy (Forest Whitaker) organizirati mirne prosvjede protiv muzeja.

Burden će se tako naći u situaciji da mora birati između ljubavi i pripadnosti zajednici, a koju god odluku donese, bitno će utjecati na njegovu budućnost. Bio je "Burden" jedan od onih filmova sa snažnom porukom i uspio je Heckler tu okupiti sasvim pristojnu glumačku ekipu, koja je uvjerljiva (bez obzira što opet južnjake tu dobrim dijelom glume Britanci ili Australci) i kvalitetna. Baš zbog činjenice da film nije uspio toliko dugo pronaći distributera pomalo sam se pribojavao, no "Burden" je bio puno, puno bolji film od raznih indie - izdrkotina koje često imamo prilike gledati po tim festivalima nezavisnog filma. Nije Heckler tu išao previše mudrovati i petljati te je režijski ovo odradio pomalo ziheraški, no bolje i tako nego da je nekim nepotrebnim ili promašenim stiliziranjima sve uprskao. Bila je to moćna i emotivna krimi drama s pomalo gandijevskom i pacifističkom porukom da se protiv nasilja, mržnje i zatucanosti najbolje boriti nenasiljem, ljubavlju i otvorenošću. 

Primjedbe