THE ASSISTANT (2019,SAD) - 6,5/10



Mlada američka glumica Julia Garner vjerojatno je dobro poznato svima koji prate seriju "Ozark", a nije trebalo proći puno pa da Ruth Langmore dobije priliku za glavnu ulogu i u filmu. Iako se i ranije pojavljivala u filmovima, "Asistentica" je ipak prva prava glavna uloga za djevojku koja je nedavno osvojila i Primetime Emmy za svoj nastup u "Ozarku". "The Assistant" je ujedno bio i dugometražni igrani debi za američku dokumentaristicu Kitty Green, a ova sporovozna opservacijska psihološka drama premijerno je prikazana na festivalu u Tellurideu. U ovom filmu pratimo jedan dan na poslu mlade tajnice i asistentice moćnog holivudskog producenta. Jane (Garner) je tek nedavno diplomirala i vjerojatno je bila i više nego sretna što je u moru kandidatkinja dobila posao za koji je mislila da je posao snova.

Vidjet ćemo tako u samom otvaranju filma da je ona prva koja dolazi u ured, dok je vani još mrkli mrak, ona priprema sve kako bi spremno dočekalo šefa. Radni dan joj naizgled prolazi u rutini, kuga kavu, mijenja papire u kopirku, naručuje hranu, organizira putovanja, javlja se na telefon, dogovara sastanke. Nakon nekog vremena postat će nam jasno da ovo nije ni izbliza posao iz snova, a ni radno okruženje za poželjeti. Iako nju nitko fizički ne zlostavlja i maltretira na poslu, Jane je potpuno jasno da je njezin šef zapravo tip poput nedavno posrnulog producentskog mogula Harveyja Weinsteina i u njegovom uredu stalno se izmijenjuju mlade i ambiciozne glumice, a ona konstantno mora lagati za njega i pokrivati ga njegovoj ženi. Vrlo brzo postat će nam jasno da je takvo okruženje postalo potpuno neizdrživo za Jane, no s obzirom da svi prema van misle da je to zaista njen posao snova, ona nikome ne želi otkriti ono što je tišti i ono što se zapravo događa.

Jane shvaća da je sustav u koji je uletjela takav i da se tu ništa ne može promijeniti, a kada bi naprasno i dala otkaz i otišla s ovog toksičnog radnog mjesta, cijelo njeno okruženje bi tražilo krivca u njoj. Provlači se ovdje ona standardna i opće poznata teza da bismo trebali biti zahvalni što radimo i da bismo valjda trebali padati po podu ničice pred onima koji su nam dali posao jer i Jane će se naći u takvoj poziciji. Posve je jasno i da je snimljena ova mučna drama koja je zapravo i one-woman show mlade Julije na valu #metoo pokreta i da je glavni cilj Kitty Green bio prikazati da se često ispod površine i tih "dream jobova" mogu skrivati neke vrlo ružne stvari i da se često nađemo u zbilja užasavajućoj dvojbi? Nastaviti gutati knedle svaki puta kada se dolazi na posao i iščekivati novi stres, ali imati određenu materijalnu i statusnu sigurnost ili reći zajebi ti to, pokupiti se i ući u neizvjesnost kad ćeš i kakav ćeš sljedeći posao pronaći. Iako ima "The Assistant" određenih problema s tempom i ritmom te na trenutke djeluje dosta monotono, repetitivno, bila je ova ugođajna drama zapravo na kraju sasvim solidna. 

Primjedbe