THE LONG AND THE SHORT AND THE TALL (1961,GBR) - 8/10



Snimljena je ova ratna drama prema istoimenoj drami Willisa Halla koju je na West Endu 1959. postavio legendarni britanski kazališni i filmski redatelj Lindsay Anderson, dok su u glavnim ulogama briljirali Peter O'Toole i Roberth Shaw. Vrlo brzo krenulo se i s filmskom adaptacijom drame smještene na sami početak II svjetskog rata na Pacifiku u kojoj pratimo sudbinu voda vezista britanske vojske koji je zaglavio u burmanskoj džungli. Iako se pretpostavljalo da će ne pretjerano poznati režiser Leslie Norman, kojeg je dopala režija filmske verzije, i za film angažirati iste glumce koji su punili kazališta u ovoj hit predstavi, producenti su tražili da se za film angažiraju neki tada poznatiji filmski glumci. Odluka je tako za dvije glavne uloge pala na Richarda Todda, Irca Richarda Harrisa, koji je doduše tek bio na početku svoje karijere, i na daleko najveću zvijezdu cijelog ansambla Laurencea Harveyja.

Glumac rođen kao Laruschka Mischa Skikne u Litvi 1928. godine, s obitelji je početkom tridesetih preselio u Južnu Afriku, a odmah po završetku II svjetskog rata počeo se probijati na britanskim kazališnim daskama. Zvjezdani status dostigao je potkraj pedesetih, no zbog teške naravi i ne baš ugodnog ponašanja i nije bio pretjerano omiljen među kolegama glumcima i među redateljima, zbog čega je njegova zvijezda vrlo brzo izblijedjela, a i umro je vrlo mlad, s punih 45 godina. Harveyja se mnogi vjerojatno najbolje sjećaju po ulozi pukovnika Travisa u legendarnom "Alamu" Johna Waynea, a ovdje je on jedan od vojnika koji su zaglavili u burmanskoj džungli negdje 1942. godine. Tenzije su visoke, vojnici se stalno svađaju, provociraju i podbadaju jedni druge, a u njima prednjači vječno nezadovoljni Bamforth (Harvey).

Situacija će eskalirati kada zarobe japanskog vojnika od kojeg će pokušati saznati informacije gdje se nalazi japanska vojska i koji su joj planovi, nakon čega ga misle ubiti. Jedini koji će stati u obranu japanskog zarobljenika bit će upravo glavna svađalica Bamforth. Iako je svima jasno da bi im najlakše bilo ubiti ga jer im samo otežava kretanje i zbog njega bi im japanski vojnici koji se očigledno nalaze negdje u blizini u džungli još puno lakše mogli ući u trag, Bamforth će se suprotstaviti ostatku voda. Pokazat će se on kao jedina osoba koja odbija ići linijom lakšeg otpora, kao čovjek s nepokolebljivim stavom i koji se ne pristaje povinovati mišljenju krda pošto smatra da je on u pravu i da se zarobljenik ne smije samo tako ubiti. Iako će riskirati i svoj život od strane glasne rulje koja se odlučila na očigledno najjednostavnije rješenje, Bamforth neće odustati u svom stavu da zaštiti zarobljenog neprijateljskog vojnika u kojem je ostatak voda pronašao žrtveno janje za svu vlastitu nesreću. 

Primjedbe