THE MAN WITHOUT A PAST (2002,FIN) - 8/10



Aki Kaurismäki bez ikakve dvojbe je najuspješniji i najpoznatiji filmaš kojeg je Finska ikada imala, a "The Man Without a Past" svakako spada u uzak krug njegovih najpoznatijih i najuspješnijih filmova. Ne samo da je ova bizarna apsurdistička crnohumorna drama bila nominirana za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, već je Kaurismäki dobio i veliku nagradu žirija u Cannesu, a film je bio nominiran i za europski film godine. Snimljen je "Čovjek bez prošlosti" u prepoznatljivom Kaurismäkijevom minimalističkom stilu ponajviše pod utjecajem francuskog novog vala i autora kao što su Melville, Becker i Bresson. Zaista je ovo neobična, bizarna i misteriozna priča prepuna simbolike o ljudima s društvenih margina i svi likovi koje ćemo ovdje vidjeti zapravo su ljudi ne samo bez prošlosti, već i bez budućnosti.

No, naslovni lik odnosno čovjek bez prošlosti je M (Markku Peltola, koji je za ovu ulogu dobio nagradu za najboljeg glumca u Cannesu), neimenovani sredovječni čovjek koji je vlakom upravo stigao u Helskinki. Nakon što je zaspao na klupici u parku, napali su ga, opljačkali i prebili razbojnici, a nakon što se zamotanog lica i cijeli slomljen probudio u bolnici, shvaća da je potpuno izgubio sjećanje. Ne samo da ne zna tko je on, nego ne zna apsolutno ništa o sebi, ni gdje živi, ni čime se bavi te počinje svoj život ispočetka nastanivši se u kontejneru u jednom od slamova Helsinkija gdje žive slični siromasi i bogci. Polako će se on ondje početi snalaziti, pronaći će prijatelje, a s vremenom kao da će mu činjenica da ne zna ništa o sebi podjednako početi zadavati probleme i bizarne birokratske glavobolje, ali ga i oslobađati.

S obzirom da o sebi ne zna ništa, on će živjeti potpuno slobodno bez ikakvih predrasuda, gotovo pa asketski. Ono što će trenutačno doživljavati i ljude koje će upoznavati, jedino to će biti važno, kao da će ga potpuno osloboditi činjenica da ništa ne posjeduje i da ne postoji ništa u prošlosti oko čega se mora zamarati. Kao u svim Kaurismäkijevim filmovima i ovdje su dijalozi dosta bizarni, svi likovi djeluju nekako hladno, gotovo potpuno bez ikakvih emocija. Bio je "The Man Without a Past" i drugi dio Kaurismäkijeve finske trilogije koja počinje s "Drifting Clouds" iz 1996., a završava s "Lights in the Dusk" iz 2006. godine. Definitivno je ovo jedan od tipičnih filmova ovog finskog majstora čiji prepoznatljivi stil zasigurno neće biti po svačijem ukusu, no film je to snimljen s puno duha, stila, ali i životne mudrosti i ironije. 

Primjedbe