ZAGROS (2017,BEL) - 7/10



Zagros je tradicionalni čobanin iz brdskog područja Turske koja naseljavaju Kurdi. Praktički čitav život on je proveo u planinama, živeći istim načinom kao što su živjeli i njegovi pretci. No, njegova trudna žena Havin više baš i nije oduševljena životom u vrletima među primitivcima i odlučila je ona preseliti u Istanbul, a potom negdje dalje na zapad. K tome, cijelo selo Zagrosu puni glavu da ga žena vara s poznanikom iz svog rodnog mjesta i da je zapravo to glavni razlog zašto bi Havin uzela sa sobom njhovu kćer i zaputila se u civilizaciju. Jednog dana Havin će s kćeri doista i napustiti selo, preko Istanbula stići u Bruxelles, gdje će pokušati početi ispočetka, a teška srca i Zagros će napustiti svoje selo, jedine ljude i život kakav poznaje i krenuti za njom u glavni grad Belgije.

No, i u potpuno drukčijem svijetu, Zagrosa će i dalje proganjati ljubomora i paranoja. Priče o ženinoj nevjeri kojima su mu glavu napunili prijatelji i rodbina nikako se neće moći osloboditi, a na sve će se nadovezati i nesnalaženje u potpuno novom svijetu. Bila je ova drama snimljena u belgijskoj produkciji i dugometražni debi za belgijskog filmaša rodom iz kurdskog dijela Iraka, Sahima Omara Kalifu, autora koji je osvojio gotovo stotinu nagrada za svoje prethodne kratke igrane filmove. Tematski je ova priča i svojevrsna varijacija na temu Shakespeareovog "Otela", a ujedno se problematizira pozicija žene u sličnim primitivnim i zatucanim zajednicama u kojima je žena i dalje gotovo pa svedena na vlasništvo svog muža.

Bez obzira što je Zagros uspio otići s planine, planina sasvim sigurno neće otići iz njega i unatoč tome što se on pokušava istrgnuti iz zagrljaja plemenskih običaja duboko usađenih u njegovu podsvijest i u njegov DNK, pitanje je hoće li uspjeti u tome. Iako ima "Zagros" dosta problema, posebno što neke situacije i dijalozi djeluju nevjerojatno banalno, a ni likovi nisu izgrađeni ni uvjerljivi kao što je u pravilu slučaj u sličnim world cinema filmovima, svejedno je ovo bilo i više nego solidno. Zanimljivo je da su dijelovi filma koji se zbivaju u kurdskim planinama zapravo snimane na Kreti iz potpuno razumljive situacije, a prikazan je "Zagros" na brojim festivalima te je osvojio i ponešto nagrada. 

Primjedbe