ZONE BLANCHE / BLACK SPOT (2017-19,FRA) - 7/10



Već po uvodnim scenama u kojima upoznajemo izoliranu fikcionalnu pokrajinu Villefranche, posve je jasno da je glavni uzor ove misteriozne krimi - triler serije bio kultni "Twin Peaks"" Davida Lyncha. No, odmah da smanjim potencijalno uzbuđenje i zazubice, daleko je "Zone Blanche" ili "Black Spot" u engleskom prijevodu od epohalne serije starog genijalca, a i od "True Detectivea" na koju me također pomalo podsjetilo u drugoj sezoni. Zanimljivo je da u Francuskoj postoji više okruga / područja koje se nazivaju Villefranche, no ovo je fikcionalno mjesto skriveno duboko među gustim crnogoričnim šumama u kojima se događa valjda više zločina i kriminala nego ne samo u Parizu, nego više od Soweta, Tijuane, Calija, Chicaga i ostalih mjesta gdje ljudi ginu kao muhe.

Baš po tom lokalitetu, izoliranom gradiću smještenom u guste šume, k tome tu je i pilana, a ondje u pripomoć stiže i istražitelj iz veikog grada, "Zone Blanche" me prvenstveno podsjetio na "Twin Peaks". No, osim istraživanja zločina kojih je u Villefranchu šest puta više od nacionalnog prosjeka, inspektor Siriani uskoro će se zainteresirati i za misterioznu prošlost šefice tamošnje žandarmerije Laurene. Ova je opaka policajka još kao tinejdžerica bila jedna od žrtava šume i iz zatočeništva je uspjela pobjeći tako da si je sama odsjekla dva prsta da bi mogla skinuti lance s ruku, a u šumama je upravo nestala i kći tinejdžerica gradonačelnika. I taj gradonačelnik i njegov otac zapravo su vlasnici praktički cijelog grada, između ostalog i pilane koju upravo zatvaraju jer im više ne donosi očekivani profit, a ne zamaraju se puno što ondje radi dobar dio žitelja Villefranchea.

I većina misterioznih smrti i nestanaka događa se upravo u gustim šumama, a paralelno s glavnom fabularnom linijom u kojoj pratimo istragu nestanka gradonačelnikove kćeri, u svakoj epizodi istražitelji imaju neki novi slučaj za razriješiti. U prvoj epizodi tako će u šumi istražitelji pronaći ubijenu lokalnu medicinsku sestru, a i poslije će se ondje događati najrazličitiji zločini. Tu je i tajna ekipa lokalnih militariziranih aktivista koji na piku imaju gradonačelnika, njegovu obitelj i njihove mutne poslove, a zatvorena zajednica baš ne ljubi pretjerano došljake pa tako ni pridošlica inspektor Siriani baš i neće biti posebno popularan i ta spoznaja neće mu puno pomagati.

Do sada su snimljene dvije sezone sa po osam epizoda, a iako se od samog početka osjeti ovdje neki pokušaj mistike, nadnaravnog, ritualizma, praznovjerja i poganskih vjerovanja, to će posebno eksplodirati u drugoj, ipak nešto slabijoj sezoni. Bez obzira što u "Zone Blanche" zaista ima nabacano svega i svačega, funkcionira priča ovdje čak iznenađujuće dobro, bez obzira što je povremeno dosta naivna i predviva. No, ovo je ipak sasvim solidna serija koja obiluje uzbuđenjima, ističe se finom fotografijom, mračnom atmosferom i ugođajem, solidnom glumom, a tematski se smjestila pomalo na pola puta između nadnaravnog horora i murder mystery trilera. 

Primjedbe