ILLANG: THE WOLF BRIGADE (2018,KOR) - 7/10



Jee-woon Kim (A Tale of Two Sisters, Bittersweet Life, The Good Bad and the Weird, I Saw the Devil) spada u uzak krug ponajboljih korejskih filmaša, čija karijera kao da je krenula silaznom putanjom nakon kratkotrajnog izleta u Hollywood. Snimio je ondje Kim prilično bezvezni i neinventivni akcić "The Last Stand" s Arnoldom Schwarzeneggerom, nakon čega se vratio u Južnu Koreju, no ni prethodni akcijski triler smješten u dvadesete godine prošlog stoljeća "The Age of Shadows", a ni futuristički akcić kojim ću se detaljnije ovdje pozabaviti nisu bili na razini prijašnjih filmova. Kao inspiracija za film kojim nas vodi desetak godina u budućnost, Kimu je poslužila japanska anima s kraja osamdesetih "Jin-Roh: The Wolf Brigade".

Za razliku od alternativne povijesti i Japana pedesetih kada se događa radnja anime Hiroyukija Okiure, Kim je priču smjestio u distopijsku Koreju krajem dvadesetih godina 21. stoljeća. Južna i Sjeverna Koreja počele su raditi na ujedinjenju, a ispostavilo se da stvaranje jedne jake, ujedinjene Koreje i nije nešto što odgovara okolnim silama. Sve okolne zemlje tome su se odlučile uspotiviti i uvele su sankcije protiv Koreje, što je dovelo do gospodarskog kolapsa i kaosa, a kako bi se zemlja dodatno destabilizirala, ondje je oformljena i teroristička organizacija poznata kao i Sekta, koja se bori protiv ujedinjenja. Kako bi se spriječilo poniranje u dublji kaos, policija je oformila posebnu specijalnu jedinicu Vučju brigadu, zaduženu za najdelikatnije zadatke, a ta postrojba gotovo pa Robocopa u oklopima šalje se na sve najizazovnije intervencije.

Prilikom jedne takve intervencije postrojba će dobiti krive informacije i umjesto skupine terorista poubijat će djecu, a taj užasavajući događaj bacit će dodatnu negativnu percepciju na ovu brigadu. No, to i nije jedini problem za njih jer će se vrlo brzo ispostaviti da u visokim državnim krugovima postoji interes da se Vučja brigada potpuno uništi i rasformira i da kontrolu nad upotrebom sile preuzmu tajne službe. Tako će se u središtu pažnje naći Im Joong-kyung (Dong-won Gang), časnik u Vučjoj brigadi, koji će dobiti zadatak povezati se sa sestrom djevojke iz Sekte koja se pred njim raznijela bombom. Ispostavit će se da djevojka koju je Im dobio zadatak pratiti zapravo nije sestra mlade bombašice, već je agentica koju je podvalila ekipa koja bi rasturia Vučju brigadu, no svejedno će se između njih dvoje razviti neki odnos.

Kad shvati koji je zapravo cilj tajnih službi, Im će pokušati spasiti obraz svoje jedinice, ali i spasiti zemlju od mračnih sila koje bi preuzele kontrolu i vlast. Bio je "Illang: The Wolf Brigade" ili "Inrang" u originalu definitivno jedan od onih filmova na kojima se nije štedjelo (budžet za Koreju iznimno visokih 17 milijuna dolara), ali i koji je ozbiljno podbacio na kino blagajama, vrativši tek nešto više od trećine uloženog. No, produkcijski ovo izgleda savršeno, a Kim je još jednom potvrdio da je režiser koji se izvanredno snalazi u akcijskim spektaklima. Iako je ovo prvenstveno tipični akcijski spektakl u kojem sve frca od metaka, eksplozija i borbi prsa o prsa, bila je to ujedno i sasvim solidna distopija o borbi za kontrolu i prevlast.

Primjedbe