ALIVE (2020,KOR) - 6,5/10


 

Ljubav između zombija i Koreanaca očito je velika jer nakon uspješnice "Vlaka za Busan" i njegovog ipak slabijeg nastavka, evo još jednog akcijskog horora koji obrađuje tematiku zombizma. Ovaj puta virus koji će ljude po hitnom postupku početi pretvarati u kanibale krenut će iz velikog stambenog bloka u Seulu, a u jednom od stanova zarobljen i usamljen će ostati Joon-woo. S balkona svog stana on prati paniku i krvoproliće koji kreću, a vrlo brzo zomboidi će okupirati i njegovu zgradu. Morat će se ovaj prilično nesamostalni i očigledno nezaposleni dvadesetineštogodišnjak zabarikadirati u stanu, no problem je što je on jedna od onih tipičnih ljenčina. Gejmer koji i dalje živi s roditeljima koji se prekasno probudio da bi otišao po namirnice tako da mu je frižider prazan i nema što za jesti.

Kako da ja preživim ovo stanje, pitanje je koje će si neprekidno postavljati smotani i uplašeni Joon-woo i ova tipična beskorisna ljenčina sada će morati preživjeti sama u stanu punom gejmerskih gadžeta i sličnih beskorisnih pizdarijica. Ipak, nakon nekog vremena pokazat će se da Joon-woo nije jedina nezaražena osoba u kvartu jer će shvatiti da u stanu u zgradi preko puta, baš kao i on, preživjeti pokušava i nepoznata mu djevojka s kojom će uskoro početi kontaktirati. Naravno da će njih dvoje nakon nekog vremena pokušati krenuti u zajednički proboj, a iako "Alive" ili "Saraitda" u originalu pomalo eksploatira temu koja se i inače obrađuje u sličnim zombie apokalipsa filmovima, nije ovo bilo uopće loše.

Definitivno je "Alive" jedan do onih zabavnih, pomalo bedastih filmova, koji se u korejskim kinima pojavio nakon prvog vala korone i ondje ga je pogledalo gotovo dva milijuna ljudi. Tajming izlaska se pokazao savršeno pogođenim jer "Alive" djelomično obrađuje i sličnu temu straha, panike, nesigurnosti, usamljenosti i izolacije koju su mnogi doživjeli na početku pandemije. Termin "ostani doma" uz ovaj film će dobiti i dodatni smisao, a "Alive" je i savršeni primjer da je zombi tematika nepresušno vrelo i da se jedna te ista priča može ispričati na donekle novi i svjež način. Ovaj puta u središtu pažnje je ipak individualac i na koji način se pojedina osoba snalazi u ovakvim nepredviđenim situacijama, a iako je "Alive" bio debitantski film za scenarista - režisera Ila Choa, sasvim korektno se on snašao. 

IMDB LINK 

Primjedbe