DAS VORSPIEL / THE AUDITION (2019,NJE) - 7/10


 

Anna Bronsky (Nina Hoss) je profesorica violine na konzervatoriju, koja će unatoč neslaganju sa svojim kolegama na audiciji primiti mladog violonista Alexandera u kojem je prepoznala talent. Iako ovaj dječak djeluje dosta nesigurno, prepoznala je ona u njemu nešto, a nakon nekog vremena postat će nam jasno da ona u njemu kao da vidi i sebe. Cijelu sebe Anna će uložiti u pripremanje Alexandera za završni ispit te će, možda ni ne shvaćajući, postupno početi zanemarivati svog muža i sina. Tu je i usputna afera s kolegom violončelistom Christinamom (Jens Albinus), koji će je nagovarati da se pridruži njegovom ansamblu, što će kod nje stvarati još veći pritisak pošto ćemo shvatiti da je zbog straha od javnog nastupa ona nekoć i odustala od koncertne karijere i posvetila se nastavničkom pozivu.

S vremenom će Anna postajati sve frustriranija, nezadovoljnija, a na svog učenika stavljat će sve veći i veći pritisak, što će dovesti do točke pucanja. Iako je na početku "Das Vorspiel" ili "Audicije" možda izgledalo da bi priča mogla skliznuti u vode Hanekeove "Pijanistice" u kojoj je perverznu profesoricu klavira maestralno odigrala Isabel Huppert, ipak je drama Ine Weisse više unutarnja karakterna studija o ženi koja se potpuno zaplela i izgubila u svijetu striktnih i strogih pravila koje je sama kreirala. Vjerovala je ona cijelog života da se uspjeti može tek uz težak, predani i neumorni rad, a kad se sve oko nje, ponajviše njenom zaslugom, krene raspadati, ona kao da će početi bježati u još veće ekstreme i svog učenika će pritiskati do krajnjih granica.

I njen muž i njen sin vrlo brzo počet će shvaćati da se s njom nešto događa, no neće moći detektirati i razlučiti u čemu je problem. Cijelu ovu priču svojim uvjerljivim, a nekako minimalističkim nastupom nosi upravo glavna protagonistica, koja kao da je odlučila dignuti ruke od svega osim svog učenika, ni ne shvaćajući da on takav pritisak i takav dril možda neće moći podnijeti. Dobila je za svoju izvedbu Hoss nagrade na brojnim festivalima, a "The Audition" je jedan od onih filmova u kojima se mnogo skriva u detaljima. Iako se priča tu razvija dosta sporo i atmosfera je pomalo komorna, uspjela je glumica Weisse, koja se u međuvremenu posvetila i pisanju i režiji, snimiti uvjerljivu i kvalitetnu dramu. 

IMDB LINK 

Primjedbe