OSTRYM NOZOM / BY A SHARP KNIFE (2019,SLK) - 8/10


 

Pokazala se ova mračna slovačka krimi drama kao potpuno neočekivano ugodno iznenađenje. Kao jedan od onih filmova kakve i inače preferiram, naizgled tipična europska tranzicijska drama o borbi pojedinca protiv pokvarenog sustava. Kao priča o čovjeku koji će se sam upustiti u borbu protiv iskvarenog i korumpiranog sustava i koji će shvatiti da su peripetije i problemi u koje je upao famozni Kafkin Jozef K. mačji kašalj za ono što se u stvarnosti događa. Sve ono što će se događati pedeset i nešto godišnjem Ludovitu djelovat će potpuno apsurdno i nadrealno, no svima koji živimo na ovim prostorima cijela ova priča djelovat će itekako stvarno i moguće jer takav je apsurdan, pokvaren i potpuno nepravedan svijet u kojem živimo i praktički svatko od nas jednog dana može postati Ludovit.

Njegovog sina će baš u noći kad je maturirao na smrt pretući skupina neonacista. Ludovit će osjećati krivnju jer se netom prije posvađao sa sinom kojem je u naslijeđe mislio ostaviti ključarski obrt koji je pokrenuo nakon što je ranije ostao bez posla. Smatrao je da se podrazumijeva da će njegov sin nastaviti s poslom, no 18-godišnjak je očito imao neke druge planove i snove, o kojima ga se otac nikad nije sjetio ni pitati. Utuvio si je Ludovit u glavu da on najbolje zna što je najbolje za budućnost njegovog sina, hoće to valjda s roditeljima ponekad, a nakon noćne svađe sa starim, sin će bijesan i ogorčen otići u noćnu šetnju Bratislavom uz Dunav koja će se za njega pokazati kobnom.

Obuzet bijesom i osjećajem krivnje zbog onog što se dogodilo njegovom sinu, Ludovit će se od početka uključiti u slučaj, no malo je reći da će ostati razočaran kad zbog proceduralne pogreške sutkinja odbaci slučaj i pusti četiri osumnjičenika na slobodu. Bez obzira što je cijeli događaj snimljen nadzornom kamerom, pokazat će se da vlasnik nadzorne kamere nije imao dozvolu i glupa birokratska omaška poslužit će kao savršena izlika svima da se što prije zaključi ovaj slučaj. Naravno da će Ludovitu vrlo brzo postati jasno da je cijela situacija apsurdna i da netko iz nekog njemu potpuno neshvatljivog razloga štiti počinitelje. Ono što se činilo da bi moglo prerasti u gotovo tipičnu revenge triler priču kakvih smo se posljednjih godina mogli nagledati u nedogled, pretvorit će se u suludu bitku protiv korumpiranog sustava.

Ludovit neće odustajati od slučaja i pokušat će on na sve moguće legalne i ne baš legalne načine utjecati da se cijela priča pomakne s mrtve točke iako mu svi govore da bi mu bilo bolje da se ostavi ćoravog posla jer bi i sam mogao nastradati. Tek tada će se on zainatiti još više, a kako će se njegova istraga razvijati, tako će i on polako shvaćati da zapravo uopće i nije poznavao svog sina i da je kažnjavanje počinitelja ujedno i način na koji se želi iskupiti za sve ono što je propustio sa sinom dok je bio živ. Paralelno će on i potpuno zapustiti odnos sa suprugom i mlađom kćeri pošto će svu pažnju i energiju posvetiti onome što će se za njega pretvoriti u pravu križarsku misiju, dok će se sve oko njega nastaviti raspadati. Iako je slovačka kinematografija nekako dosta zanemarena u odnosu na susjednu češku, "Ostrym nozom" ili "By a Sharp Knife" možda je i najbolji primjer da je se nikako ne smije zanemariti. 

IMDB LINK 

Primjedbe