THE MIDNIGHT SKY (2020,SAD) - 6,5/10


 

George Clooney snimio je ambicioznu kataklizmičku SF dramu u kojoj je, naravno, odglumio glavnu ulogu, no "The Midnight Sky" nije mi do kraja profunkcionirao kao kohezivna cjelina. Paralelno tu pratimo dvije priče koje se događaju 2049. godine. U jednoj je u središtu pažnje znanstvenik Augustin Lofthouse (Clooney), koji je ostao jedini preostali čovjek u bazi na Arktiku, a ubrzo ćemo shvatiti da je ovaj bradonja život posvetio potrazi za nastanjivim planetom sličnom zemlji pošto je očito pretpostavio da će život na Zemlji zbog neke kataklizme u određenom trenutku biti nemoguć, a taj je trenutak izgleda stigao. Vrlo brzo postaje nam jasno da on boluje od neke misteriozne bolesti i da se konstantno mora podvrgavati nečem jako sličnom dijalizi, no uskoro će se ispostaviti da on nije jedini preostali na Arktiku.

On pokušava kontaktirati svemirsku posadu koja se upravo vraća s Jupitera, uz koji je otkriven planet na kojem bi se ljudi možda mogli nastaniti. Svemirska posada sretna se vraća na Zemlju kako bi otkrili svoja otkrića, no nisu oni ni svjesni da života na Zemlji više nema. Od početka filma nad glavama nam stoji više upitnika i nije nam jasno ni što se to točno dogodilo sa Zemljom i od čega to Augustin boluje. Iako je ideja ovdje sasvim sigurno bila zanimljiva, Clooney ove dvije priče ipak nije uspio povezati u čvrstu cjelinu i ostalo je tu dosta toga nekako visiti u zraku. Djelovao mi je "The Midnight Sky" kao neki čudni miks survivalističkih filmova u divljini poput nedavnog (i puno boljeg) "Arctica" s Maddsom Mikkelsenom ili McCarthyjeve "Ceste" i "Gravitacije" Alfonso Cuarona u kojem je Clooney također odglumio glavnu ulogu.

Iako je Clooney korektno odradio svoj posao i kao glumac i kao režiser i očito je da je dosta toga naučio od Cuaronovih svemirskih scena, a efekti su dakako izvrsni (što i ne treba biti iznenađenje u filmu koji je koštao 100 milijuna dolara), sve je tu ipak djelovalo nekako previše poznato i već viđeno. Čak bih se usudio nazvati i "The Midnight Sky" pomalo pretencioznim filmom s kojim je očito Clooney puno toga htio poručiti, no malo toga mu je pošlo za rukom. Veliki problem ovog filma je i tempo koji je dosta spor, a nemojte od ovog filma očekivati neku uzbudljivu i napetu adrenalinsku svemirsku avanturu. 

IMDB LINK 

Primjedbe