THE VIGIL (2019,SAD) - 6,5/10


 

Negdje sam pročitao kako je neki američki kritičar ovaj indie horor opisao kao "Conjuring" s ortodoksnim židovskim twistom, a upravo činjenica da se radnja ove nelagodne i jezive priče odvija unutar zajednice ortodoksnih njujorških Židova, donosi cijeloj ovoj priči neku dodatnu svježinu. Bio je "The Vigil" (što je, ako sam dobro značio bdijenje, a odnosi se na osobu koja sudjeluje u nekakvom židovskom ritualu) i dugometražni debi Keitha Thomasa, a glavni junak Jakov (Dave Devis) nedavno je napustio ortodoksnu židovsku zajednicu i pokušava se naučiti nekom normalnom, relativno sekularnom životu. No, ne snalazi se on baš najbolje u tom svijetu, a kroz povremene flashbackove ćemo saznati da on od ranije nosi neke psihičke probleme i osjećaj krivnje zbog kukavičluka iz prošlosti.

Sada će Jakov morati pronaći snagu, hrabrost i odlučnost jer će iz nužde prihvatiti bdijeti uz tijelo umrlog člana židovske zajednice. Odmah po dolasku u kuću preminulog čovjeka i po upoznavanju njegove supruge, bit će nam jasno da ovo neće završiti dobro. Pokojni gospodin Litvak preživio je nacistički logor, no ondje je očito privukao demona iz židovskog folklora koji je u njemu pronašao domaćina za sljedećih nekoliko desetljeća. Sada, kad je starac odapeo, kao i svaki pošteni parazit, tako i ovaj demon pokušava pronaći novog domaćina za nastaniti se, a mladi i nesigurni čuvar leša bit će savršen izbor. 

Od početak cijela ova priča djeluje nekako nelagodno, jezivo i uznemirujuće na što utječe i prigodna glazba, a cijelo vrijeme gledatelj se, baš kao i glavni lik, pita je li sve ono što se događa stvarnost ili je to u Jakovovoj glavi? Je li zbog traume iz prošlosti Jakov konačno potpuno skrenuo u ovoj čudnoj i nelagodnoj noći ili je moguće da je demon stvarno ondje i da se okomio baš na njega? Iako ovo definitivno nije tema kakvu do sada nismo već bezbroj puta imali prilike gledati, činjenica da je "The Vigil" smješten u to prilično zatvoreno, misteriozno i gotovo potpuno mi nepoznato židovsko okruženje, izdvaja ga iznad prosjeka. Šteta je samo što se Thomas u drugoj polovici filma odlučio gotovo potpuno prikloniti igranju na poznatom teritoriju i približavanju svoje priče tipičnom hororskom mainstreamu. Imao je "The Vigil" potencijala da bude nešto više, no nažalost ovako je ostao unutar prosjeka. 

IMDB LINK 

Primjedbe