THE VIRGIN SUICIDES (1999, SAD) - 8/10


 

Nakon što si najmlađa od pet sestara Lisbon, 13-godišnja Cecilia, pokuša oduzeti život, njihovi roditelji stavit će sestre stare od 13 do 17 godina pod strogi nadzor. Njihova izolacija od svijeta stvorit će dodatnu misteriju oko njih kod skupine dječaka i prijatelja iz susjedstva u priči smještenoj u predgrađe Detroita sredinom sedamdesetih godina. Cijela priča ispričana je iz perspektive skupine dječaka, danas odraslih ljudi koji se prisjećaju odrastanja u ovom tipičnom američkom kvartu, a vrlo brzo postat će nam jasno da su svi oni bili zaljubljeni u neku od sestara. Što se to s njima dogodilo pitanje je koje ih očito proganja i prati kroz živote pa tako kroz njihove oči saznajemo što se događalo s enigmatičnim, povučenim i izoliranim sestrama.

Bio je "The Virgin Sucides" i dugometražni debi za tada mladu Sofiu Coppolu, koja je tada bila poznatija kao kći slavnog filmaša Francisa Forda Coppole i po ulozi u trećem dijelu "Kuma". Kao što znamo, i Sofia je u međuvremenu ostvarila zapaženu redateljsku karijeru, a njezin prvijenac je u međuvremenu dostigao i kultni status. Za razliku od oca, Sofia se i svojim prvim filmom predstavila kao autorica posve drukčijeg stila i ovu zapravo mračnu, tužnu, čak pomalo i morbidnu i uznemirujuću priču obradila je na iznimno senzibilan i nježan način. Kao okosnicu i središte cijele ove misteriozne drame odlučila je staviti pitanje kako vremenski odmak utječu na sjećanja i memorije iz djetinjstva pa cijelu priču o sestrama Lisbon saznajemo kroz zajedničku naraciju nekadašnjih dječaka, a danas odraslih ljudi.

Naravno da je u tih dvadesetak godina puno toga izblijedjilo iz memorije, a mašta je učinila svoje pa i oni sami više kao da ne znaju što je tu bila stvarnost, a što su oni sami nadogradili, povezali i složili kao cjelinu u koju su sami kasnije povjerovali. Baš na taj način je i koncipirana priča ovog pomalo snolikog, melankoličnog filma koji je ujedno i suptilna kritika američkog društva, tih naizgled mirnih i tihih, pristojnih predgrađa s naizgled dobrim i poštenim ljudima koji nastanjuju te gotovo identične kuće poslagane jedne uz druge. Tipično je to susjedstvo koje uglavnom gleda samo svoje brige i ne samo da ne gura nos u tuđa dvorišta, već se niti ne trudi primijetiti uzorke neprirodnog i nenormalnog ponašanja koje kasnije može imati utjecaja na cijelu zajednicu.

No, zato je tu skupina klinaca fascinirana sestrama koje predvodi privlačna i šarmantna Lux koju je utjelovila tada 16-godišnja Kirsten Dunst. I ostatak glumačke ekipe ovdje je i više nego dobar pa su tako stroge i striktne tatu i mamu Lisbon utjelovili James Woods i Kathleen Turner. U epizodnim ulogama pojavljuju se i Danny DeVito, Scott Glenn, a uz Dunst, koja je i od ranije bila poznata dijete glumica, svoj debi tu je ostvarila još jedna kasnija teen-zvijezda koja se u međuvremenu dosta pogubila, Josh Hartnett. Premijerno je "Virgin Sucides" prikazan na festivalu u Cannesu, a već s prvim filmom Coppola je pokazala iznimnu zrelost i sposobnost za iznijeti jednu ovaku kompleksnu priču. I to ne način da je odlučila nešto pretjerano objašnjavati i nametati gledatelju zaključke, već baš kao i nekadašnji klinci iz susjedstva Lisbona i gledatelj sam zaključi što je to dovelo do tragedije u ovoj prigradskoj obitelji. 

IMDB LINK 

Primjedbe