ANYTHING FOR JACKSON (2020,KAN) - 6,5/10


 

Henry i Audrey Walsh tek nekoliko uvodnih sekundi izgledaju kao prosječan stariji par koji živi u raskošnoj kući u uglednoj četvrti. Već u prvoj sceni ovaj bizarni par otima trudnicu i smješta je u posebnu zvučno izoliranu prostoriju na katu njihove kuće, a ubrzo saznajemo i koji je njihov plan. Ginekolog Henry svoju trudnu pacijenticu je oteo kako bi među žive vratili svoju kćer i unuka Jacksona koji su stradali u prometnoj nesreći. Bol i gubitak ovaj par su otjerali preko ruba i nemogućnost života bez unuka doveli su ih do toga da se okrenu okultizmu i pridružili su se oni grupi lokalnih sotonista uz čiju pomoć su uspjeli doći do stare knjige koja neodoljivo podsjeća na Necronomicon iz "Zle smrti". No, kao što je dobri stari Ash izazvao ozbiljne pizdarije prtljajući s demonskom knjigom, tako će i Henry i Audrey u svoju kuću dozvati neka bića koja baš i nisu očekivali.

Bio je "Anything for Jackson" jedan od onih grotesknih horora, potpuno izopačenih i uvrnutih filmova koji cijelo vrijeme pleše na granici crnog humora. Pokazao se ovaj urnebesni horor kao pravo iznenađenje, tim više jer ga kao redatelj potpisuje izvjesni Justin G. Dyck, tip koji naveliko štanca one hallmarkovske ljige od filmova. No, uz zanimljive i dobre likove, kvalitetan scenarij, upravo je režija jedan do najjačih aduta ovog zabavnog horora u kojem nema gubljenja vremena i u kojem nema nepotrebnog odgađanja. Čim od prve scene ovdje krene potpuno ludilo, ono ne staje, a iako sam se pribojavao da bi se priča mogla početi raspadati, uspio ju je na finoj razini Dyck odvesti do kraja i snimljeno je to s puno stila i nadahnuća te je očito da ovaj režiser ima puno više potencijala od blagdanskih treš filmova i definitivno si je ovdje dao oduška.

Naravno da svaki film u kojem imamo stariji par sotonista koji se okomio na trudnicu evocira na kultnu "Rosemarynu bebu" i kao da je ludi par staraca iz legendarnog filma sada dobio priliku dobiti priču u kojoj su oni u prvom planu. Uz to, Dyck i scenarist Keith Cooper pokazali su se kao tipovi s prilično bolesnim smislom za humor jer cijelo vrijeme "Anything for Jackson" će plesati na rubu apsurdističke komedije ili parodije na slične horore. I kamera je tu jako dobra, troje glavnih glumaca su uvjerljivi i sasvim korektni, a sjajno se Dyck uspio snaći u često skučenom prostoru pošto se dobar dio radnje odvija u sobi u kojoj je za krevet zavezana trudnica koja samo što nije rodila zamjenskog unuka za ovaj ludi stari par. Naravno da ne nedostaje ovdje i pravih hororskih momenata, a "Anything for Jackson" je još jednom potvrdio da se i od naizgled prožvakane i u nedogled eksploatirane teme, može napraviti istovremeno zanimljiv, strašan, subverzivan, smiješan i zabavan film.  

IMDB LINK 

Primjedbe