FILLES DE JOIE (2020,BEL) - 6/10


 

Bio je ovaj film koji scenarističko - režijski potpisuje dvojac Anne Paulicevich i Frederic Fonteyne belgijski kandidat za Oscara, a u "Filles de joie" ili "Working Girls" pratimo nekoliko dana u životu triju žena koje za kruh zarađuju prostitucijom. Axelle (Sara Forestier), Dominique (Noemie Lvovsky) i Conso (Annabelle Lengronne) najbolje su prijateljice koje svakog jutra zajedno iz Francuske putuju na posao u obližnju Belgiju. Jednom kad prođu granicu, one postaju Athena, Circe i Hera u bordelu i spremne su za ispunjavanje vjerojatno svih i najperverznijih želja svojih klijenata. Već u uvodnoj sceni vidjet ćemo kako će ove tri žene različitih godina i različitih životnih puteva i situacija dodatno spojiti događaj koji će rezultirati zakopavanjem leša u blato, a u sljedećih sat i pol pratit ćemo događaje koji su tome prethodili.

I priča je ovdje narativno zanimljivo strukturirana i pratimo je iz perspektive jedne po jedne protagonistice, a iako su njih tri prostitutke bilo bi nepošteno "Working Girls" nazvati filmom isključivo o prostituciji jer saznajemo štošta i o njihovim svakodnevnim životima. Iako su one preko dana prostitutke, u slobodno vrijeme  su Axelle i Dominique obiteljske žene, majke, i definitivno su sve one izgrađene kao kompleksni likovi. Naravno da su njihovi svakodnevni životi i odnosi obilježeni njihovim radnim mjestima i jasno da njihove obitelji nisu presretne poslom kojim se one bave, no ujedno je to posao koji donosi kruh istim tim obiteljima. Moglo bi se "Filles de joie" opisati i kao dramu o svakodnevnom životu seksualnih radnica, film o onom segmentu njihovih života o kojem se vjerojatno puno ne razmišlja, no kada radno vrijeme završi i one imaju život koji pokušavaju voditi nevezano za svoj posao.

Dakako da je nemoguće izbjeći predrasude prema osobama koje se bave tim poslom i naravno da im nije nimalo jednostavno uskladiti obiteljski život sa svojim poslom, no je li to uopće i moguće. Ipak, da ne ispadne da je ovo tipična opservacijska drama o životima triju francuskih prostitutki na privremenom radu u Belgiji, tu je i leš s početka priče koji će unijeti dodatnu svježinu u ovu prilično dinamičnu priču. S obzirom da će se u priči svake od njih pojaviti (barem) po jedan tip koji bi mogao biti taj koji će završiti dva metra pod blatom, time je unijeta i određena doza misterioznosti, no svejedno "Working Girls" i nije bio film koji se usio izdići iznad prosječnosti. 

IMDB LINK 

Primjedbe