LES CHORISTES (2004,FRA) - 8/10


 

Bila je ova glazbena drama koja nas vodi u poslijeratnu Francusku jedan od najprofitabilnijih filmova snimljenih u Francuskoj ikada i na budžet od nekih pet milijuna dolara "Les Choristes" ili "Zbor" je na svjetskim kino blagajnama zaradio više od 80 milijuna dolara. I ne samo to, ova topla humanistička priča osvojila je brojne nagrade u izborima za najbolji film godine, a film koji je napisao i režirao Christophe Barratier imao je i dvije nominacije za Oscara. Jedna od njih bila je za najbolji strani film, a druga za najbolju originalnu pjesmu za koju je tekst napisao također Barratier, dok ju je skladao poznati francuski kompozitor Bruno Coulais. Iako smo i prije i poslije imali prilike gledati filmove o inspirativnim učiteljima (odmah mi na pamet tu padne "Društvo mrtvih pjesnika"), snimio je Barratier jednu od onih dirljivih filmskih priča prepunih emocija.

Iako je od samog početka jasno kako će se cijela situacija ovdje rasplesti, ne škodi to nimalo ovoj priči smještenoj u 1949. godinu. Čim vidimo novog nastavnika kako dolazi u popravni dom, ujedno i sirotište / školu za problematične klince, jasno nam je da će on imati veliki utjecaj na njihov život. S obzirom da se film zove "Zbor", a u prologu upoznajemo već ostarjelog koncertnog dirigenta, jasno nam je i na koji način. Clement Mathieu (Gerard Jugnot) neuspješni je glazbenik koji je, ni ne znajući što ga čeka, prihvatio posao nastavnika u ovoj školi. Vrlo brzo će shvatiti da stari nastavnik odlazi jer više ne može izdržati s ovim divljim i zločestim klincima, stalno raspoloženim za spačke, ponekad i iznimno opasne.

No, jednako koliko su klinci okrutni jedni prema drugima i prema osoblju koje radi u ovoj izoliranoj školi, ništa bolji nije ni ravnatelj Rachin (Francois Berleand), koji red i mir održava nasiljem i okrutnim kažnjavanjima djece. Mathieu će klince pokušati pridobiti na drugi način, duhom, humorom, empatijom i povjerenjem, no jasno da to baš i neće ići tako lako. U početku će klincima njegov pristup biti čudan i neće imati povjerenje u njega, no polako će se početi izgrađivati odnos, a sve će kulminirati kada Mathieu odluči oformiti školski zbor. Ispostavit će se da među ovim divljim, napuštenim, problematičnim klincima ima puno glazbenih talenata i Mathieu će i putem glazbe pokušati utjecati na njihove živote.

Zanimljivo je kako je kao inspiracija za ovaj film poslužio još jedan od filmova koji je bio nominiran za Oscara, "A Cage of Nightingales" iz 1945. godine, a zahvaljujući "Zboru" glavni glumac i producent Gerard Jugnot fino je profitirao. S obzirom da je nedostajalo novca kako bi se zatvorila financijska konstrukcija, Jugnot je digao hipoteku na svoj pariški stan jer je vjerovao u ovaj film i znao je da je to uloga kao stvorena za njega. Oklada mu se na kraju isplatila jer je na koncu završio u profitu pet milijuna eura i 2004. godinu završio je kao najbolje plaćeni francuski glumac, ispred zvijezda kao što su Jean Reno i Gerard Depardieu. I definitivno je "Les Choristes" jedna od onih gorko - slatkih feel good inspirativnih priča sa snažnom humanističkom notom i moćnom porukom. 

IMDB LINK 

Primjedbe