LET THEM ALL TALK (2020,SAD) - 6,5/10


 

Steven Soderbergh ponovno je počeo sumanuto snimati filmove, a ovo je već treći koji je izbacio samo u posljednje dvije godine. Problem je što tu hiperproduktivnost baš i ne prati kvaliteta jer su i "High Flying Bird" i "The Laundromat", na kraju i "Let Them All Talk" u najboljem slučaju prosječni filmovi. Ovaj posljednji čak je možda i za nijansu bolji od prethodna dva, no nije to ni blizu onoga što je nekoć znao snimati redatelj filmova kao što su "Seks, laži i videovrpce", "Oceanovih 11", "Traffic" ili "Erin Brockovich". Vidjet ćemo hoće li danas već 57-godišnji Soderberg ikad više snimiti film poput ovih ranijih, no za sada se očito moramo zadovoljiti onim što dobijemo. Kao što je bio slučaj i kod prethodnih filmova kad je znao pomalo eksperimentirati ili s opremom ili s nečim drugim, cijeli ovaj film snimljen je u roku od dva tjedna.

Upravo toliko traje i radnja ove humorne drame o uglednoj književnici Alice Hughes (Meryl Streep), dobitnici Pulitzerove nagrade koja upravo radi na novom romanu, a pozvana je na primanje nagrade u Englesku. No, problem je što Alice ne leti avionom pa će joj njena agentica predložiti da krene cruiserom od New Yorka do Southamptona. Povest će Alice tako na put sa sobom dvije prijateljice iz studentskih dana, Robertu (Candice Bergen) i Susan (Dianne Wiest) s kojima je u međuvremenu izgubila kontakt, kao i svog mlađahnog nećaka Tylera (Lucas Hedges), koji je fasciniran prijateljstvom koje traje već posla stoljeća. Svaka od tri nekadašnje prijateljice na put će krenuti iz nekog svog razloga, no vrlo brzo će se ispostaviti da to dugogodišnje prijateljstvo zapravo i nije tako čvrsto ili iskreno kao što se možda činilo na prvu.

Iako na trenutke djeluje da bi ovo mogla biti dramedija / romantična komedija kojom je Soderbergh pomalo ušao na teren Woodyja Allena (posebno jer je Tyler zaista tip koji kao da je ispao iz nekog Allenovog filma), opet je to tipični Soderberghov naizgled lagani filmić o zapravo nekim dosta teškim temama. I cijeli film snimljen je u roku dva tjedna, dopustio je glumcima Soderbergh tu puno improvizacije, a najkraće bi se "Let Them All Talk" mogao opisati kao priču o nekad tri najbolje prijateljice i kako je uspjeh jedne od njih promijenio sve njihove živote. Nije ovo jedna od onih pomalo manipulativnih priča o starijim ženama pa ni površna čak, no svejedno mi je to na trenutke djelovalo pomalo dosadno i nije bilo na razini Soderberghovih najboljih filmova. 

IMDB LINK 

Primjedbe