SHOOTING THE MAFIA (2019,ITA-IRS) - 8/10

 


Može se na ovaj zaista šokantni i potresni dokumentarac podjednako gledati i kao na biografski film, ali i kao na film koji opisuje određeno vrijeme, mjesto, običaje i ljude. To vrijeme i mjesto je Sicilija od sedamdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do nedavno, a ta osoba koja nas vodi kroz ovu dokumentarnu priču je slavna talijanska fotografkinja Letizia Battaglia. Ova slobodoumna i sve samo ne konvencionalna i tipična žena koja je odrastala na Siciliji sredinom prošlog stoljeća, svoj život posvetila je fotografiji, a ponajviše fotografija koje je snimila odnose se na mafiju i sve ono što su cosanostraši ostavljali iza sebe. Već u uvodnim scenama filma postaje jasno da "Shooting the Mafia" neće biti film za svakoga jer imamo ovdje pregršt eksplicitnih i necenzuriranih fotografija i arhivskih snimki mafijaških ubojstava.

Počela je Battaglia raditi kao fotoreporterka početkom sedamdesetih i ostat će ona zapamćena kao prva novinska fotografkinja u Italiji. S obzirom da je živjela u Palermu, vrlo brzo pažnju joj je okupirala mafija iako to nije uopće planirala. Već trećeg dana na poslu, svjedočila je ubojstvu, a onda je krenulo. Gotovo svakodnevno fotografirala je mafijaška ubojstva koja su se u to doba na Siciliji odvijala na svakodnevnoj bazi, a opisuje ona i kako je izgledao život u svakodnevnom strahu. I ne samo njen, već su praktički svi stanovnici bili svojevrsni taoci zloglasne kriminalne organizacije te zakona šutnje odnosno omerte čije je kršenje u pravilu značilo kraj.

Iako je danas žena duboko u osamdesetim godinama, Battaglia je i dalje iznimno bistra, pronicljiva i vitalna (možda i zato što je tijekom života gomilala isključivo puno mlađe ljubavnike, vidjet ćemo), a redateljica fino balansira između osobne Battaglijine priče i priče o životu Sicilije pod mafijaškim nasiljem i strahom. Te priče kao da se stalno stapaju jedna s drugom, što i ne čudi jer protagonistica filma svoj je život posvetila bilježenju svega onog što je mafija činila. Shvatit ćemo da je mafija ondje bila doslovno svuda i da nije postojala niti jedna ljudska djelatnost u kojoj mafiozi ondje nisu imali prste. Upoznat ćemo kako je izgledao patrijarhalni i okrutni svijet juga Italije i to ne tako davno, a prikazan je film koji je snimila iskusna dokumentaristica Kim Longinotto na brojnim svjetskim festivalima poput Sundancea i Berlina. 

IMDB LINK 

Primjedbe