SOUTH MOUNTAIN (2019,SAD) - 6/10


 

"Južna planina" je još jedna u nizu američkih indie drama koja je premijerno prikazana na nekom od tamošnjih festivala nezavisnog filma. Ovu minimalističku dramu kojoj je u središtu pažnje 50-godišnja profesorica umjetnosti Lila (Talia Balsam), scenaristički i redateljski potpisuje Hilary Brougher, koja je s jednim od svojih prethodnih filmova čak uspjela osvojiti i nagradu u Sundanceu. Lila je sa svojim mužem Edgarom (Scott Cohen), scenaristom u kreativnoj krizi (a shvatit ćemo i zašto) i s djecom koji su već tinejdžeri iz New Yorka preselila u planinske šumarke nedaleko od grada. Kako to valjda već biva s ljudima kad dođu u određene godine i gradsku vrevu odluče zamijeniti mirom i tišinom prirode, divljine i provincije, tako je i Lila vjerovala da će u području zvanom Catskills pronaći svoj mir.

Očito je to par koji nije posebno bogat, no nisu oni ni siromašni, djeluju oni kao tipiči sredovječni middle-class buržuji kojima je san bio imati vrt u kojem će uzgajati organsko voće i povrće i gdje će u miru živjeti happily ever after. Natavno da se taj njihov plan baš i neće ostvariti jer vrlo brzo ćemo saznati da je Edgar još jednom upravo postao sretni otac. Naravno, ne s Lilom, već s puno mlađom kolegicom s posla, a kada supruzi objelodani da je ostavlja i da odlazi s drugom ženom s kojom je upravo dobio dijete, Lilin svijet će se srušiti. Iako se da naslutiti da je Edgar i ranije bio nevjeran i da je seoba u šumu zapravo i bio svojevrsni pokušaj kretanja ispočetka, ispostavit će se da Lila sada ponovno mora krenuti ispočetka. Čak solidno ova drama prikazuje kako to izgleda kada netko ima 50 ili 55 godina i sve ti se u jednom trenutku sruši, no nije Lila prikazana isključivo kao jadna žrtva ili kao ostavljena ženica.

Snimljeno je ovo u tipičnom američkom indie-realističnom stilu, a cijela radnja odvija se u istom ambijentu odnosno u Lilinoj kući i okućnici u Catskillsu. Nakon što se raziđe s mužem, Lila će upasti u svojevrsnu egzistencijalističku krizu s kojom će se u početku dosta teško nositi, no ubrzo kao da će shvatiti da je sve ono što je do tada živjela zapravo i bila svojevrsna iluzija. Iako je već dobrano zagazila u drugu polovicu života, za Lilu sve ovo kao da je bila svojevrsna coming of (middle) age priča o odrastanju i sazrijevanju. Priča o prihvaćanju same sebe i trenutka u kojem se čovjek našao te shvaćanja da još uvijek postoji neka vrsta budućnosti iako možda to u početku i ne izgleda tako. 

IMDB LINK 

Primjedbe