SWANS: WHERE DOES A BODY END? (2019,SAD) - 10/10


 

Michael Gira, pokretač i autor kultnog američkog avangardnog rock benda Swans vodi nas kroz ovaj biografski rock dokumentarac koji donosi sveobuhvatnu priču o jednom bendu i jednom čovjeku. Unatoč trajanju od gotovo tri sata, "Where Does a Body End?" jedan je od najboljih rockumentaraca koje sam ikada gledao. Bez obzira što ne mogu reći da sam nešto previše slušao Swanse i da mi je Girino stvaralaštvo bilo pretjerano poznato, ovo je jedan od onih filmova uz koje gledatelj potpuo shvati koja je to bila autorova vizija i što je to pjesnik htio reći kroz svoje stvaralaštvo. U trenutku snimanja filma Gira je već bio u svojim srednjim šezdesetim godinama života i već je rasformirao drugu inkarnaciju benda.

Sam Gira nam otkriva koja je to bila njegova ideja i vizija te što je želio poručiti sa svojom se samo ne konvencionalnom i komercijalnom glazbom i retrospektivno gleda na sve ono što je činio. I gleda on na sve to sasvim realno. Od početka je jasno da je to čovjek kojeg slava nikada nije zanimala, već je on svoju često agresivnu i glasnu, mračnu i nihilističku muziku vidio kao način svog izražavanja. I od svoje vizije nije odustajao desetljećima iako se s godinama mijenjao i on sam, kao što se mijenjao i zvuk njegovog benda i ostalih projekata. Čovjek je to koji je kroz muziku tražio smisao svog postojanja na zemlji, koji je bezbroj puta morao kretati iz početka, godinama je stvarao muziku koju je prepoznavao gotovo nitko ili tek mali krug ljudi, no čovjeka koji je na kraju ipak doživio satisfakciju da njegov rad bude prepoznat i uvažen.

Nakon što u kratkim crtama saznamo neke detalje iz Girinog životopisa (i to kakvog!) prije no što je početkom 80-ih osnovao Swanse u New Yorku, on kronološki donosi priču o sebi i Swansima. Od dana kad su s još jednim njujorškim bendom "Sonic Youthom" svirali u rupčagama za nekoliko pijanaca pa do trenutaka kada su počeli puniti dvorane po cijelom svijetu. No, da bi se to dogodilo trebalo je proći jako puno, a u pomalo filozofskom stilu, Gira nas vodi na ovo spiritualno - glazbeno putovanje u svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. Gledao sam bezbrojne glazbene dokumentarce, među njima i o bendovima koje slušam i koje obožavam, no rijetko koji je poput "Where Doeas a Body End?" uspio stvoriti tako sveobuhvatnu i kompletnu sliku o temi i likovima kojima se bavi.

IMDB LINK 

Primjedbe