THE BIG COUNTRY (1958,SAD) - 8/10


 

William Wyler i dalje je jedini redatelj koji se može pohvaliti da su tri njegova filma nagrađena Oscarom za najbolji film (Mrs. Miniver, The Best Years of Our Lives, Ben Hur), a za sva ta tri filma on je nagrađen zlatnim kipićima za najboljeg režisera. Više Oscara za režiju od njega osvojio je tek John Ford, a i Wyler spada u "kontigent" filmaša podrijetlom iz neke od zemalja njemačkog govornog područja koji se potom proslavio u Hollywoodu. Wyler se rodio 1901. godine u gradu Mulhouseu u pokrajini Alsace, koja je tada bila dio njemačkog carstva, a kako mu je otac bio Švicarac i on je odmah dobio švicarsko državljanstvo.

Za razliku od svojih germanskih kolega poput Langa, Wildera ili Premingera, Wyler se u Europi nije bavio filmom, već je kratko vrijeme bio trgovac, a 1923. stigao je u Hollywood. Ondje je prvo radio neke najniže poslove od čistača studija pa do raznosača kulisa, no polako se probijao i već dvije godine kasnije postao je najmlađi režiser westerna koje je studio Universal štancao na veliko. U sljedeća četiri desetljeća Wyler se prometnuo u jednog od najvećih holivudskih režisera, a epski western "The Big Country" snimio je taman uoči svog najpoznatijeg filma, "Ben Hura". Štoviše, snimanje "The Big Country" je napustio prije nego što je završio posljednje kadrove koje je prepustio svom asistentu, a tolika je žurba nastala jer je već kasnio u Rim, gdje je počinjalo snimanje "Ben Hura".

Zajedno s Wylerom u Rim se zaputio i Charlton Heston, kojem je uloga Ben Hura ostala najpoznatija u karijeri, a "The Big Country" je zanimljiv i kao jedan od rijetkih filmova u kojima Heston ne igra glavnu, već sporednu ulogu. Glavna uloga pripala je još jednom glumačkom velikanu starog Hollywooda, Gregoryju Pecku, koji je utjelovio umirovljenog mornaričkog časnika Jamesa McKayja, koji se iz Baltimorea zaputio na zapad kako bi se pridružio svojoj zaručnici Patriciji (Carroll Baker). Oni su se, bit će, upoznali dok Patricia studirala na istoku, a ispostavit će se da ona živi na ogromnom ranču s ocem kojeg svi nazivaju Bojnik (Charles Bickford).

Odmah po dolasku James će shvatiti da Bojnik baš i nije omiljen jer će ga napasti suprotstavljena obitelj, zloglasni Hannasseyji, no vrlo brzo shvatit će on da ove dvije obitelji već godinama vode bespoštednu bitku za zemlju i resurse, točnije vodu. Vlasnica jedinog izvora u okolici je Patricijina prijateljica Julie Maragon (Jean Simmons) na čije imanje pretediraju i Major i Hannasseyji, a James će vrlo brzo shvatiti da situacija tu ni izbliza nije crno - bijela kao što ga pokušavaju uvjeriti njegovi domaćini. Bila je ovo tipična western priča o zemlji i području kojim ne vladaju nikakvi zakoni, već je ondje na snazi zakon jačega. Iako je dio kritike Wylerov film prozvao pomalo pretencioznim, danas se "The Big Country" bez problema može svrstati u krug najpoznatijih klasičnih westerna. Wyler, uz Forda jedan od najpoznatijih majstora ovog tipičnog američkog žanra, snimio je "The Big Country" na način da se dobije osjećaj za taj zaista veliki, nepregledni američki prostor uz često široke kadrove.

IMDB LINK 

Primjedbe