THE DEEPER YOU DIG (2019,SAD) - 6,5/10


 

Bio je ovaj miks psihološke drame i trilera / horora zapravo pravi obiteljski projekt koji praktički od početka do kraja potpisuje obitelj Adams. Naravno, ne ona najpoznatija filmska sa dva "D" u prezimenu, već i režiju i scenarij i montažu i fotografiju i dizajn zvuka, naravno i glavne uloge, potpisuju Adamsi. I bez obzira što je "The Deeper You Dig" bio jedan od onih mikrobudžetnih filmova, još jednom se pokazalo da su ideja i vještina puno važniji od para kad je u pitanju film, a ovo je bio iznenađujuće dobar film. Po svim segmentima ovo je bilo i više nego korektno, a ekipa koja stoji iza ovog filma su John Adams (režija, scenarij, glavna uloga, kamera, montaža, glazba, dizajn zvuka), njegova žena Toby Poser (režija, scenarij, glavna uloga, produkcija) te njihova kćer Zelda Adams (glavna uloga, kamera, asistentica režije).

Sve doslovno ovdje ostaje u ovoj obitelji, a John Adams je Jack, usamljeni lutalica koji si je dao zadatak renovirati pa prodati staru kuću na osami. No, jedne noći Jack će malo previše popiti, a po povratku kući za vrijeme snježne oluje (ovoliko snijega na filmu valjda nismo imali još od Kubrickovog "Shininga") on će svojim autom pokupiti 14-godišnju Frankie (Zelda Adams). Ova ekscentrična tinejžderica zaputila se na sanjkanje, a njena majka (Toby Poser) sama će krenuti u potragu za svojom nestalom kćeri. Nestalom zato što Jack nije prijavio ono što se dogodilo i odlučio se riješiti Frankienog tijela, ni ne znajući da će se to pretvoriti u najveću pogrešku njegovog života.

I to ne samo zato što je Frankiena mama medij koji komunicira s duhovima, ali u zadnje vrijeme je izgubila dodir sa zagrobnim svijetom pa se svela na klasičnu prevaranticu koja valja naivne nesretne ljude. No, s nestankom kćeri njen tač kao da će se početi vraćati, a istovremeno će Jack početi ponirati u ludilo jer će ga početi proganjati duh djevojke koju je ubio. Iako na prvu ova priča možda i ne djeluje nešto posebno inovativno ili svježe, uspjeli su je Adamsi nadograditi brojnim twistovima, iznenađenjima, finom montažom i stilom te pomalo nadrealističkim sekvencama snova ili bolje rečeno noćnih mora. Ne znam kako sam uopće došao do ovog filma, no "The Deeper You Dig" definitivno nije bio promašaj i bio je to sasvim pristojan horor s kojim fanovi žanra neće pogriješiti.

IMDB LINK 

Primjedbe