UNCLE FRANK (2020,SAD) - 7/10


 

Alan Ball osvojio je Oscara već za prvi filmski scenarij koji je napisao. Vjerujem da se svi dobro sjećaju izvanredne humorne drame "American Beauty" s Kevinom Spaceyjem koju je režirao Sam Mendes, remek-djela koje je osvojilo ukupno pet Oscara. Potom je Ball osmislio i uspješnu seriju "Six Feet Under", a zatim je debitirao i kao režiser filmom "Towelhead". Punih 13 godina kasnije Ball je režirao još jedan film prema vlastitom scenariju, još jednu humornu dramu koja me po ugođaju i pristupu pomalo podsjetila na Oscarom nagrađeni "Green Book". I ovdje se priča odvija tijekom sedamdesetih godina na američkom jugu te i ova priča dobrim dijelom sadrži u sebi putovanje automobilom na koje će krenuti dvoje posve različitih ljudi.

Jedan od njih je stric Frank (Paul Bettany), sveučilišni profesor književnosti koji je još u mladosti pobjegao iz svog doma u mjestašcu u Južnoj Karolini. Ipak, svakog ljeta on se vraća na nekoliko tjedana kući, no očito je kako je on crna ovca u obitelji. Cijela obitelj prema njemu se dosta loše odnosi, šikaniraju ga, provociraju, no njegova nećakinja Betty (Sophia Lillis, djevojčica iz "It") u njemu je pronašla uzora. Za nju je slobodumni, pametni, načitani i elokventni ujak najcool osoba na planetu, a nekoliko godina kasnije Betty, koju sada svi nazivaju Beth, pošto to zvuči više cool i bit će manje seljački, i sama je studentica na sveučilištu u New Yorku.

Naivna djevojka s juga stigla je u veliki grad i naravno da joj je stric pripremio toplu dobrodošlicu. Za nju i njenog oca i svog brata Mikea (Steve Zahn) te njenu majku sa svojom djevojkom pripremio je večeru, no vrlo brzo će se ispostaviti da je sve to zapravo predstava. I da je žena koju je angažirao da glumi njegovu dugogodišnju partnericu zapravo paravan pošto je on homoseksualac i živi s imigrantom iz Saudijske Arabije Wallyjem i ne želi da njegova obitelj zna njegovu tajnu. No, naravno da cijela familija zna njegovu tajnu i njegove sklonosti, a kroz povremene flashbackove ćemo saznati da je zbog toga Frank nekoć i bio izopćen. Kada iznenada umre njegov otac i Bethin djed Daddy Mac, njih dvoje će se autom zaputiti prema jugu.

Bio je "Uncle Frank" jedna od onih gorko - slatkih filmskih priča prepuna emocija, duha i šarma, kojoj nije previše naštetilo što je dosta klišeizirana, čak pomalo i predvidiva. Dakako da ovaj film ne može stati u istu rečenicu s genijalnim "American Beauty", no svejedno je "Uncle Frank" film kojeg vrijedi pogledati. Bez obzira što cijela priča na kraju i djeluje pomalo populistički i kao da je na kraju Ball pokušao podilaziti publici, a uvjerljive glumačke izvedbe, prvenstveno Britanca Bettanyja, također su snažni aduti ove drame. Premijeru je "Uncle Frank" imao izvan konkurencije na festivalu u Sundanceu, a potom je prikazan i na mnogim manjim američkim festivalima gdje je obično bio miljenik publike.

IMDB LINK 

Primjedbe