WITNESS (1985,SAD) - 8/10


 

Osmogodišnji amiški dječak Samuel (Lukas Haas) jedini je svjedok ubojstva na željezničkoj stanici u kojem je žrtva bio policijski inspektor. Slučaj je preuzeo nepotkupljivi inspektor John Book (Harrison Ford) koji će Samuela i njegovu majku Rachel (Kelly McGillis) u Philadelphiji zadržati sve dok dječak ne uspije identificirati ubojicu. Ispostavit će se da je i ubojica bio policajac, inspektor iz odjela za narkotike James McFee (Danny Glover). Kad korumpirani policajci koji su povezani s ubojstvom saznaju da ih je John Book otkrio, krenut će na njega, a on će se sa Samuelom i njegovom majkom skloniti na amiškom imanju u unutrašnjosti Pennyslvanije kako bi se oporavio od ranjavanja, a usput i zaštitio maloga do eventualnog suđenja na kojem bi on trebao biti glavni svjedok.

Bio je ovaj pomalo neonoirovski krimić tipičan filmski izdanak osamdesetih, razdoblja kada je Harrison Ford bio na vrhuncu slave. Ulogama u "Ratovima zvijezda", potom u "Blade Runneru" i serijalu "Indiana Jones", Ford si je osigurao status možda i najveće zvijezde osamdesetih koja je nizala hit za hitom. Iako po svom glumačkom talentu Ford vjerojatno i ne spada u krug najboljih i najuvjerljivljih ljudi u svom poslu, ne može se poreći da je to čovjek nevjerojatne karizme i šarma i da je uspio on ostvariti jako dobru karijeru. Ulogom u ovom filmu koji se ističe i posve neobičnim okruženjem odnosno prilično zatvorenom amiškom zajednicom, Ford je došao i do jedine nominacije za Oscara. I zaista je on jako dobar u svojoj ulozi u ovom nevjerojatno uzbudljivom trilerom koji je po scenariju Williama Kelleyja te Earla i Pamele Wallace režirao Australac Peter Weir.

Nakon što se krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih kao iznimno talentiran i sposoban filmaš predstavio u svojoj Australiji, Weir je vrlo brzo dobio šansu i u Americi. Povjerenje velikih studija je itekako opravdao hitovima kao što su ovaj film (70 milijuna dolara zarade na 10 milijuna budžeta), "The Mosquito Coast" (u kojem je opet glavnu ulogu odigrao Ford), a posebno "Društvo mrtvih pjesnika" i "Trumanov Show". Ovaj film i Weiru je donio prvu od ukupno šest nominacija za Oscara, a sveukupno je "Svjedok" imao osam nominacija, od čega je dobio dvije, za originalni scenarij i montažu. Jednako koliko je "Witness" bio triler, toliko je zapravo bio i romantična drama o pravom sudaru svijetova, posve različitih kultura i životnih stilova. 

IMDB LINK 

Primjedbe