COVEN / AKELARRE (2020,ŠPA) - 6,5/10


 

Ništa nije opasnije od rasplesane žene, reći će jedan inkvizitor drugome prije nego što skupinu od pet djevojaka osudi na spaljivanje na lomači u povijesnoj drami koju je u Baskiji snimio Argentinac Pablo Agüero. Mjesto i vrijeme radnje ove mračne povijesne drame s modernim feminističkim štihom je baskijska provincija 1609. godine, gdje će pet djevojaka koje su se zabavljale u šumi biti optužene da su vještice. Sudac Rostegui (Alex Brendemühl) koji u društvu svog asistenta Consejera (Daniel Fanego) u ime kralja putuje španjolskim zemljama i traži prikladne osobe za bacanje u vatru, savršene žrtve pronaći će u ovim djevojkama. Poremećeni luđaci čiji je zadatak ići po selima, maltretirati ljude te piti i žderati na njihov račun, odlučni su učiniti sve kako bi optužene djevojke natjerali da priznaju kako su se bavile vještičarenjem.

Ne zanima njih uopće što je tu istina, što je stvarnost, a što njihova poremećena fantazija. Kad jedna od djevojaka, Ana (Amaia Aberasturi) shvati da im nema spasa i da su osuđene unaprijed, nagovorit će ona ostatak društva da prihvate igru i pričaju inkvizitorima ono što žele čuti kako bi dobile na vremenu. Jer slučajno ili ne, ovi luđaci u selo su stigli dok su svi muškarci na moru, a do njihovog povratka ostalo je još nekoliko dana i djevojke se nadaju da će kupiti vrijeme do njihovog povratka kada će oni, pretpostavljaju, rastjerati ovu bagru fanatika. Uz to, vrlo brzo postat će im jasno da fanatični inkvizitor Rostegui zapravo frustirani i iskompleksirani manijak koji žene maltretira ponajviše zato što ih se boji i što je svjestan da je ženska seksualnost nešto čemu ne može odolijeti. 

Snimio je Agüero solidnu povijesnu dramu koja je premijerno prikazana na festivalu u baskijskom San Sebastianu, a osvojio je "Coven" ili "Akelarre" (jarac na baskijskom, a taj termin ujedno predstavlja i vještičji ritual) i pet nagrada u izboru za španjolski film godine. Nagrade za originalnu glazbu, make-up, produkcijski dizajn, kostime i specijalne efekte samo potvrđuju da je ova mračna priča o jednom sramotnom periodu snimljena na visokoj produkcijskoj razini. Također, uspio je Agüero i fino postići neobičnu kombinaciju uvjerljivosti i realističnosti gotovo pa tipičnog low-budget indie filma koja će povremeno prelaziti u stilizirani i intencijski kič, posebno kada na kraju krene sami ritual pročišćavanja vještica. 

IMDB LINK 

Primjedbe