MIKEY AND NICKY (1976,SAD) - 8/10


 

Upustio sam se u gledanje ove krimi drame u uvjerenju da je to još jedan u nizu tipičnih filmova koje je snimio legendarni američki nezavisni filmaš John Cassavetes. Ne samo zato što su u glavnim ulogama kao gangsteri i prijatelji od djetinjstva koji se nazivaju Nicky i Mikey on i njegov najbolji prijatelj u stvarnom životu koji je glumio u brojnim njegovim filmovima Peter Falk (inspektor Columbo), već i stoga što "Mikey and Nicky" stilski i vizualno djeluje kao pravi kasavetesovski film. No, ispostavilo se da je scenaristica i režiserka ovog filma Elaine May, filmašica i dramatičarka koja se još pedesetih godina proslavila u komičarskom duetu s također kasnije poznatim režiserom Mikeom Nicholsom (Diplomac). Iako je u trenutku izlaska "Mikey and Nicky" bio poznatiji po problemima koji su se vezali uz njegov nastanak, probijanje budžeta i kašnjenju s distribucijom, koje desetljeće kasnije ovaj je film ponovno otkriven i mnogi kritičari su ga prozvali skrivenim filmskim biserom sedamdesetih.

Čitava radnja ovog filma događa se tijekom jedne noći, a u uvodnoj sceni sitni gangster Nicky se zabarikadirao u hotelskoj sobi. On je s kompanjonom odlučio maznuti lovu mafiji, no nakon što je saznao da je njegov kompanjon ubijen, Nicky je postao paranoičan jer je svjestan da je on sljedeći na redu. S obzirom da ne zna što bi i kud bi, on odluči pozvati svog prijatelja iz djetinjstva koji je nešto više rangiran u lokalnoj kriminalnoj organizaciji vjerujući da će mu on pomoći na ime starih dana kada su bili bliski. Vrlo brzo ćemo saznati da danas više baš i nisu toliko bliski i da su se s godinama udaljili, no Nicky će ipak uspjeti uvjeriti Mikeya da mu pomogne. Naravno da je Nicky paranoičan i nije do kraja siguran hoće li ga njegov stari prijatelj izdati, a zapravo i nije u krivu. Čim uđu u prvi noćni bar, Mikey će telefonski kontaktirati plaćenog ubojicu Kinneyja (Ned Beatty), no on će se izgubiti putem do bara, a za to vrijeme sve paranoidniji i sve luđi Nicky će krenuti u kaotičnu jurnjavu New Yorkom u kojoj će ga pratiti i njegov prijatelj.

I dok Mikey još uvijek cijeni i voli svog prijatelja, voli on i svoj život i svoju obitelj i svjestan je što bi mu se moglo dogoditi ako njegovi nadređeni shvate da je pomogao Nickyju u bijegu. Bio je ovo film koji se potpuno razlikovao od sličnih filmova o kriminalnim organizacijama kakve smo sedamdesetih imali priliku gledati u nedogled. Ponajprije bi se "Mikey and Nicky" mogao usporediti sa Scorseseovim "Mean Streets", no nije to film o tome na koji način gangsteri funkcioniraju i o detaljima kriminalnih podzemlja s obzirom da su dva glavna lika zapravo tipovi za koje nitko ne bi primijetio da su nestali s kriminalne scene kad bi ih netko ucmekao. Čak je i sranje koje je Nicky izveo zapravo banalno jer će se ispostaviti da je on maznuo možda tisuću dolara i najbolje bi se ovaj film mogao opisati kao mračnu i adrenalinsku krimi dramu o prijateljstvu, lojalnosti, nagonu za preživljavanje, ali i izdaji. 

Uvjerljivost i kvaliteta cijele ove priče ponajprije počivaju na uvjerljivim izvedbama glavnog dvojca, kao i na krajnje realističnom pristupu toliko tipičnom za to razdoblje. Cijeli ovaj film počiva zapravo na dinamici u odnosima dvojice prijatelja jer nakon što mu nevoljko odluči pomoći, a potom ga i izda, Mikey će se cijelo vrijeme premišljati i kao da će se pokušati iskupiti za ono što je napravio. Pokušavat će pronalaziti opravdanja u Nickyjevom ponašanju i u njegovim ranijim propustima prema njemu, nekim sitnicama kojima će se truditi olakšati savjest, no i sam će postajati sve više svjestan da je izdao najstarijeg i najbližeg prijatelja i da za takvo nešto opravdanja nema. Iako "Mikey and Nicky" ne spada ni blizu kruga najpoznatijih i najrazvikanijih filmova svog doba, definitivno je to vrijedan i kvalitetan film koji zaslužuje pažnju. 

IMDB LINK 

Primjedbe