SATURDAY NIGHT AND SUNDAY MORNING (1960,GBR) - 7,5/10


 

Uloga u ovoj tipičnoj novovalnoj britanskoj "Kitchen Sink" neorealističkoj drami bila je i prva glavna uloga za tada 24-godišnjeg Alberta Finneyja, koja mu je donijela i nagradu za najboljeg debitanta. U sljedećih više od pola stoljeća Finney se prometnuo u jednog od najboljih britanskih glumaca svoje generacije i podjednako je on glumio u britanskim i američkim filmovima. Pet puta je bio i nominiran za Oscara (Tom Jones, Murder in the Orient Express, The Dresser, Under the Volcano, Erin Brockovich), čak osam puta za Zlatni globus (uz jednu nagradu) te čak 14 puta za nagradu Bafte, a već s prvom pravom ulogom pokazao je Finney da možemo od njega puno očekivati.

On je ovdje Arthur Seaton, mladi strojar u tvornici bicikala u Nottinghamu, a buntovan je on mladić koji je odlučan u tome da neće živjeti kao i svi oko njega i da se ne želi uklopiti u ono što naziva prosječno sivilo naizgled jednostavnog i običnog života. Sve što zaradi Arthur troši na vikend izlaske, opijanje i provode, a u vezi je on s desetak godina starijom Brendom (Rachel Roberts), suprugom kolege s posla. No, ubrzo će se on upustiti i u vezu s vršnjakinjom Doreen (Shirley Ann Field), prekrasnom mladom djevojkom koja se nada da će je Arthur i oženiti. Kako zbog toga ona izbjegava seksualne odnose s Arthurom do braka, ovaj egostični i bahati tip nastavlja održavati i vezu s Brendom koju vidi isključivo kao objekt. Ipak, neće to trajati zadugo jer Brenda će ubrzo ostati u drugom stanju, a to je nešto što Arthur definitivno nije očekivao i što nikako ne želi.

Bio je "Subotom navečer i nedjeljom ujutro" jedan od prvih britanskih "Kitchen Sink" filmova u kojima se tamošnja radnička klasa prikazivala na ozbiljan i realističan način, a u filmove su ušle i neke svakodnevne teme poput seksa i abortusa, koji je, uzgred, tada u Velikoj Britaniji bio zabranjen. Snimljen je ovaj film prema istoimenom romanu Allana Silitoea, koji je i napisao scenarij, a režiju potpisuje češko - britanski filmaš i jedan od pionira britanskog novog realizma u drugoj polovici pedesetih i početkom šezdesetih, Karel Reisz. Na kraju je "Saturday Night and Sunday Morning" osvojio tri nagrade za najbolji britanski film godine, a uz Finneyja za najboljeg debitanta, nagrađena je i Field za najbolju glumicu te je sam film izabran za najbolji film godine. 

IMDB LINK 

Primjedbe