THE KINDNESS OF STRANGERS (2019,SAD) - 6,5/10

 


Dankinja Lone Scherfig na svojim filmskim počecima bila je dio tzv. Dogme 95 pokreta koji su pokrenuli Lars von Trier i Thomas Vinterberg, no u međuvremenu se ona okrenula ipak komercijalnijem pristupu. To joj je donijelo i priliku na međunarodnoj sceni te već desetak godina ona snima filmove u britanskoj ili američkoj produkciji, a posljednji primjer je ova na kraju ipak nekako naivna i dosta površna drama smještena u New York. Svejedno, "The Kindness of Strangers" je premijeru imao u natjecateljskom programu Berlina, gdje je Scherfig nekoć dobila i Srebrnog medvjeda za svoj ipak najbolji film "Talijanski za početnike". Za ovaj film, očekivano, nije dobila nikakvu nagradu, a pokušaj sklapanja mozaične priče o nesretnim ljudima nesretnih sudbina pomalo na tragu Inarrituove "Pasje ljubavi" koji će se igrom slučaja susresti u New Yorku i nije do kraja profunkcionirao.

Kao što sam naziv filma kaže, glavni likovi ovdje ovisit će o dobroti stranaca, odnosno o ljudima koje ne poznaju, a kao što to često biva, upravo oni će im prije izaći u susret i pomoći od onih koje se to očekuje. Jedna od njih je Clara (Zoe Kazan), mlada majka dvojice sinova koja je od muža zlostavljača, inače policajca, pobjegla u New York. Koliko je muž bio okrutan prema njoj i mlađahnim sinovima najbolje svjedoči činjenica da će radije ona biti beskućnica usred zime na Manhattanu, nego živjeti s njim u gradiću negdje u unutrašnjosti. Pokušava ona preživjeti upadajući na zabave i mažnjavajući tamo hranu za djecu pa će tako upasti i u raskošnom hotelu u kojem se okuplja uglavnom ruska klijentela i koji vodi Timofey (Bill Nighy).

Kao menadžer hotela radi bivši robijaš Marc (Tahar Rahim), kojem je Timofey za kojeg će se ispostaviti da uopće nije Rus, dao priliku. Upravo će Marc biti jedan od onih koji će pokušati pomoći Clari i njenoj djeci, a tu je i Alice (Andrea Riseborough), usamljena i povučena medicinska sestra koja usput radi kao volonterka u pučkoj kuhinji i vodi grupu za ljude s problemima. U kojoj je naravno Marc, kao i njegov frend odvjetnik John Peter (Jay Baruchel). Sve će se tu poklopiti tako da će se svi oni naći u pravo vrijeme na pravom mjestu za osobu kojoj je to u tom trenutku najpotrebitije. Iako su svi ti glumci, među kojima su i neki redateljičini sunarodnjaci poput Esbena Smeda kao policajca zlostavljača i Davida Dencika kao njezinog oca, bili na visini zadatka, nije se ova pomalo sentimentalna, čak i patetična priča do kraja uspjela povezati kako bi trebalo. 

IMDB LINK 

Primjedbe