THOSE WHO WISH ME DEAD (2021,SAD) - 6,5/10


 

Otkako se 2015. godine malo poznati glumac pojavio kao scenarist akcijskog trilera "Sicario", Taylor Sheridan nastavio je nizati samo kvalitetne priče. Bilo kao scenarist i(li) režiser počastio nas je on i nastavkom "Sicaria", "Hell or High Water", "Wind River" te serijom "Yellowstone" i s obzirom da čovjek tako na veliko štanca, bilo je pitanje trenutka kada će se ta visoko podignuta letvica početi spuštati. Taj trenutak je došao s "Those Who Wish Me Dead", još jednim u nizu filmova koje i kao redatelj i kao scenarist potpisuje Sheridan čija je radnja smještena na američki zapad ili srednji zapad. Najjednostavnije bi se ovaj film mogao opisati kao miks tipičnog akcijskog trilera kakvi su se recimo snimali devedesetih i filma katastrofe (koji su također bili iznimno popularni u to doba), no problem je što svega onoga kvalitetnog, kvalitetno razrađenog i dubokog što smo imali u prethodnim filmovima, ovdje zapravo nema.

Možda je problem u tome što ovo i nije Sheridanov originalni scenarij, već je on tek vjerojatno malo pokušao speglati scenarij koji je po istoimenoj knjizi Michaela Kortye napisao Charles Leavitt (Blood Diamond, Warcraft, Seventh Son). Bez obzira što je Sheridan pokazao da zna režirati i prave akcijske spektakle, ostalo je sve to jako, jako površno, a glavna junakinja, vatrogaskinja s PTSP-om Hannah (Angelina Jolie) nije ni približno izgrađen lik kao što su bili glavni likovi u prethodnim filmovima. Još jedan pokušaj miksa napetog i mračnog trilera s finim karakternim studijama uz suptilni dodatak društvenog komentara o vremenu i prostoru, ovdje nije profunkcionirao iako je "Those Who Wish Me Dead" sasvim sigurno film koji će zadovoljiti apetite onih koji u filmu traže samo uzbuđenja i akciju.

Akcije ovdje zaista ne nedostaje, a put vatrogasne padobranke iz Montane sasvim slučajno će se spojiti s putem jednog dječaka iz Floride. Računovođa iz Floride Owen (Jake Webber) zajedno sa sinom Connorom krenut će u bijeg nakon što shvati da je na meti ubojica jer je razotkrio prljave poslove nekih opasnih tipova. Za petamama im je dvojac hladnokrvnih plaćenih ubojica (solidni Aiden Gillen i Nicholas Hoult), a pokušat će se oni skloniti u Montani gdje živi Connorov ujak policajac Ethan (Jon Bernthal). Naravno da će ubojice nekako (zapravo dosta banalno) shvatiti gdje su otac i sin krenuli, a nakon što tatko pogine, mlađahni Connor u šumama Montane naletit će na Hannu koja će ga uzeti pod svoje. Već u prologu filma saznat ćemo da ona osjeća grižnju savjesti jer za zadnjeg požara nije uspjela spasiti nekoliko djece i zato je sada odlučila zaštititi dječaka. Naravno da će i sada početi bijesniti novi požar što će dodatno zakomplicirati situaciju, a šteta je što je priča ostala tu dosta plitka i površna tako da je ni nadahnuta izvedba Angeline nije uspjela izdići iznad prosjeka. 

IMDB LINK 

Primjedbe