A GIRL MISSING (2019,JPN) - 6,5/10


 

Ovom misterioznom dramom autor hvaljenog "Harmoniuma" iz 2016. godine, Koji Fukada, predstavio se na festivalu u Locarnu, a pokazao se "A Girl Missing" kao jedan od onih tipičnih enigmatičnih, sporovoznih i čudnih japanskih filmova. Treba tu neko vrijeme kako bi gledatelj shvatio da zapravo paralelno prati radnje u dva vremenska razdoblja, a u središtu pažnje je misteriozna sredovječna čudakinja Ichiko (Mariko Tsutsui). U uvodnoj sceni ona dolazi u frizerski salon i traži točno određenog frizera, a kada joj on kaže da mu je od nekuda poznata, Ichiko odgovara da je to zato jer ima poznatu facu. Jasno nam je već u startu da Ichiko ima neke skrivene motive s puno mlađim frizerom, no trebat će proći praktički cijeli film da bismo saznali koji je njezin cilj i što se zapravo dogodilo s njom.

Osveta je, naučili smo to odavno, čest motiv u istočnoazijskim filmovima, a pripremila je svoj osvetnički pothvat ova čak perverzna i nastrana žena zbog događaja koji joj je uništio život u prošlosti. Stalno tu skačemo iz jednog vremenskog razdoblja u drugo i djeluje to dosta zbunjujuće, a u središtu obje priče koje će se na kraju ipak povezati je, jasno, Ichiko. Tsutsui, koja je glavnu ulogu imala i u Fukadinom "Harmoniumu" bitno se razlikuje u ta dva razdoblja, ne samo fizički, već i po načinu ponašanja, a u događajima koji su prethodili sadašnjosti ona je bila njegovateljica stare slikarice koja živi s dvije unuke. Ichiko je gotovo pa dio obitelji, no to će se promijeniti kada mlađa unuka nestane. Kad se ispostavi da ju je oteo Ichikin nećak, obitelj će biti uvjerena da je i ona sudjelovala u otmici.

Vrlo brzo svi će se okrenuti protiv nje i naravno da će dobiti otkaz, a posebno će je pogoditi što će se protiv nje okrenuti i starija unuka Motoko s kojom je do tada izgradila čudan, ali blizak odnos. Nakon što je svi napuste i doslovno potjeraju bez prilike da se brani i objasni im da nije ništa imala s otmicom, Ichikin život bit će potpuno uništen. Postat će ona i meta tabloida koji će s velikim zanimanjem pratiti slučaj otmice djevojčice u kojoj je navodno sudjelovala i kućna njegovateljica, a nakon što se sve to stiša i nakon što svi već zaborave na slučaj, Ichiko će krenuti sa serviranjem osvete. Iako je ideja filma bila zanimljiva, prava je šteta što je sve tu ostalo nekako nedorečeno, dosta zbunjujuće i konfuzno, a njena transformacija iz moralne, poslušne i ponizne osobe u osvetnicu ostala je nekako neuvjerljiva. 

IMDB LINK 

Primjedbe