BULADO (2020,NIZ) - 6,5/10


 

Curacao je otočić u Karibima i dio Nizozemskih Antila za koji obično čujemo tek kad se na svjetskom prvenstvu u atletici pojavi neki brzonogi sprinter ili sprinterica. Riječ je o otoku koji se nalazi nekih 65 kilometara sjeverno od Venezuele i sve do nedavno je bio dio Nizozemskih Antila, a od 2010. je samostalno područjem unutar kraljevine Nizozemske. Upravo na taj egzotični otočić vodi nas drama koja je bila i nizozemski kandidat za Oscara, a kao scenarist i redatelj je potpisuje Eche Janga koji se šest godina ranije predstavio nagrađivanom dramom "Helium". Moglo bi se "Bulado" opisati i kao gotovo pa tipični izdanak južno i srednjo američke art kinematografije, vizualno upečatljiva i egzotična priča koja se ističe impresivnom fotografijom i zadivljujućim okruženjem.

No, kao što je čest slučaj s tim filmovima koji stižu s ovakvih nama egzotičnih destinacija, sama priča dosta zaostaje za vizualnošću i čini mi se da se ponekad tamošnji autori zadovoljavaju činjenicom da imaju egzotično i širem gledateljstvu nepoznato okruženje koje samo po sebi ipak nije dovoljno da bi se dobio impresivan film. Sama priča ovdje je već više puta viđena i riječ je o više - manje klasičnoj coming of age priči, samo što je precrtana u novo okruženje i začinjena nekim lokalnim fenomenima. Pošto je Južna Amerika područje koje je iznjedrilo magijski realizam, tako i "Bulado" odiše pomalo magičnim, spiritualnim, gotovo pa šamanističkim štihom jer će se glavna junakinja, 11-godišnja djevojčica Kenza naći na pola puta između svijeta realnosti i svijeta magije.

Nakon smrti majke, ostala je ona živjeti s agnostičnim, racionalnim i realističnim ocem policajcem Ouirom te spiritualnim i produhovljenim djedom šamanom Weljom. Njih dvojica su sušta suprotnost, a Kenza će se naći potpuno rastrgana između oca i djeda odnosno između svijeta realnosti, modernosti i odgovornosti s jedne strane te svijeta spiritualnosti, duhova, tradicije i predaka s druge strane. Kako će se djed sve više početi pripremati za svoj odlazak s ovog svijeta u svijet duhova, tako će odnos između njega i Ouire postajati sve zategnutiji, a Kenza će pokušati pronaći svoj put između te dvije krajnosti. No, kada joj se svijet realnosti počne sužavati i u njemu neće uspijevati pronaći odgovore na pitanja koja je muče, počet će se ona sve više otvarati mističnom svijetu tradicije i duhova u koji će je uvesti djed. 

IMDB LINK 

Primjedbe