CHARM CITY KINGS (2020,SAD) - 6,5/10


 

Svima onima koji su gledali "Žicu" vjerojatno baš i nije jasno otkuda Baltimoreu nadimak "Charm City", no od sredine sedamdesetih taj naziv se zalijepio za ovaj grad koji je u legendarnoj seriji djelovao sve samo ne šarmantno. I ova coming-of-age krimi drama koju je režirao Angel Manuel Soto vodi nas u zapadni dio grada kojim su u seriji gospodarili Omar Little, Avon Barksdale i Stringer Bell. Svima onima koji su gledali "Žicu" vjerojatno ne treba posebno naglašavati koliko je to opasan i nesiguran dio grada, a ondje živi i glavni junak, 14-godišnji dječak kojeg svi nazivaju Mouse (Jahi Di'allo Winston). Baš kao i u gotovo svakoj sličnoj coming-of-age priči i on živi sa samohranom majkom, stariji brat koji mu je bio uzor je poginuo, u susjedstvu se pojavila djevojčica u koju se zaljubio, a nalazi se on na svojevrsnoj razmeđi životnih putova.

S jedne strane nudi mu se teži put koji podrazumijeva školu, a s druge strane tu je primamljivi svijet kriminala, motora kojim je pošao i njegov stariji brat pa je završio onako kako je završio. Uz njegovu majku, tu je i lokalni policajac koji se trudi Mousea izvesti na pravi put, no malo to vrijedi jer on i njegova dva najbolja prijatelja, Lamont i Sweartagawd su fascinirani bandom motorista koji su ujedno i dileri. No, motoristi baš i nisu previše oduševljeni klincima koji se motaju u njih, ali zato će ih pod svoje uzeti slavni bajker koji je upravo izašao iz zatvora i koji u blizini ima svoju automehaničarsku radionicu, Blax. Obećat će on svoj trojici klinaca sklepati krosericu ako mu pomognu u radionici i ako se budu klonili nevolja. Shvatit ćemo da je Blax svoju lekciju ranije naučio i da je sada odlučio krenuti pravim putem i vrlo brzo on će za Mousea postati nadomjestak za starijeg brata.

No, iako će Blax pomagati Mouseu i učiti ga o životu i svim opasnostima koje vrebaju u tom opasnom dijelu grada, povodljivog klinca sve više će privlačiti gangsterski život i ilegalne aktivnosti koje nude bajkeri. Klinca koji je do jučer sanjao da će biti veterinar i pomagao je u lokalnoj veterinarskoj ambulanti, sada će privući naizgled laka lova koju nude dileri. Pomalo i iz inata svim tim likovima koji ga žele izvesti na pravi put, Mouse će se skupa sa svojim prijateljima okušati u životu s druge strane zakona, a takav život za zelembaće poput njih obično i ne završi najbolje. Iako je "Charm City Kings" bio jedan od onih filmova koji vrište od stereotipa i situacija kakve smo vidjeli već valjda stotinu puta, zahvaljujući uvjerljivim glumačkim performansama i solidnoj režiji uspjela se ova krimi drama održati iznad vode. 

IMDB LINK 

Primjedbe