DEALER / CAID (2021,FRA) - 7/10


 

Iako ovaj uzbudljivi akcijski krimić traje tek nešto više od stotinu minuta, njegovi kreatori Ange Basterga i Nicolas Lopez odlučili su ga snimiti kao seriju. Kao seriju od deset nastavaka čije epizode traju između 8 i 15 minuta iako je jasno da bi "Dealer" ili "Caid" u originalu sasvim korektno funkcionirao i kao cjelovečernji film. Vodi nas ova priča u opasne dijelove Marseillea gdje su se redatelj video spotova Franck i njegov snimatelj Thomas zaputili kako bi snimili video uradak nove rap zvijezde Tonyja. On je pak tek prije dva tjedna izašao iz zatvora, a on je ujedno i šef kriminalne organizacije koja vlada ovim opasnim dijelovima grada koji bi trebali poslužiti za gangsta video.

Kako bi se dobilo na uvjerljivosti i na svježini, snimljena je ova serija na način da izgleda gotovo kao lažni dokumentarac. Puno toga snimano je GoPro kamerama i imamo dojam da Franck i Thomas sve to zaista i sami snimaju, a činjenica je da "Dealer" zaista i djeluje prilično realistično, stvarno, gotovo neglumljeno. Na tragu brojnih sadržaja poput "Vještice iz Blaira" u kojima se kod gledatelja pokušava stvoriti dojam da se radi o stvarnoj snimci, a ne igranom filmu, ovim pomalo eksperimentalnim i netipičnim pristupom naracije, autori kao da nas žele staviti u perspektivu glavnog lika odnosno režisera Francka. Dobar dio snimljen je kamerom iz ruke, dio GoPro kamerama, no ima i segmenata koji su ipak snimljeni na standardni način pa je zapravo "Dealer" svojevrsni hibrid kojem se ne može poreći dinamičnost, uzbudljivost i u, većem dijelu, uvjerljivost.

Jasno da je već u startu Francku i Thomasu jasno gdje dolaze, no zateći će se oni u ovom opasnom kvartu baš u trenutku kad prijeti rasplamsavanje pravog rata između zavađenih bandi. Naravno da će i njihova prisutnost i konstantno snimanje kamerama dodatno iritirati brojne sumnjivce i kriminalce iz četvrti koji baš i nisu oduševljeni što će njihova lica završiti na snimci. No, ambiciozni Franck kojem je već dosta štancanja spotova sličnih bezveznih repera, doći će na ideju snimanja dokumentarnog filma o životu u četvrti i o vođi bande, a jasno da tom idejom baš i neće biti posebno oduševljeni mnogi koje bi želio u svom filmu. Shvatit ćemo ubrzo da je i Tony u svojevrsnoj krizi jer u potencijalnoj glazbenoj karijeri vidi priliku da se izvuče iz kriminalnog života, no te njegove ideje baš i neće izazvati veselje kod kolega, tim više jer bi neki novi tipovi preuzeli njihov teritorij. 

IMDB LINK 

Primjedbe