DEAR TENANT (2020,TVN) - 7/10


 

Izgleda da su pomalo sporovozne, teške obiteljske drame u modi kad je u pitanju tajvanska kinematografija jer nakon što je godinu ranije izvrsni "A Sun" pokupio lovorike, pomalo sličnu tešku i tužnu dramu snimio je Yu-Chieh Cheng. Ipak, "Dear Tenant" koji je imao šest nominacija u izboru za tajvanski film godine (od čega su potvrđene one za glavnog glumca, sporednu glumicu i glazbu, ne i za film, režiju i scenarij), nije na razini Mong-hong Chungovog ranije spomenutog filma. Naravno, ne znači to da "Dear Tenant" treba odbaciti u startu jer i ovo je dirljiva i fino strukturirana drama koja me stilski i tematski čak pomalo podsjetila na filmove kakve već godinama snima poznati japanski filmaš Hirokazu Koreeda.

U središtu priče ovdje je muškarac po imenu Lin, kojeg odmah u uvodnim scenama upoznajemo dok je u zatvoru, a upravo mu treba početi suđenje jer je optužen za ubojstvo. Priča se potom kreće lagano razotkrivati i kroz nelinearnu naraciju saznajemo što je dovelo do tih teških optužbi s kojima se čovjek koji je taj "dragi podstanar" iz naziva filma suočio. On živi u stanu s bakom i dječakom, a nakon što baka umre, Lin će posvojiti dječaka i nastaviti se brinuti za njega. No, ubrzo će ondje stići dječakov ujak koji će shvatiti da je vlasništvo stana koji je nekoć glasio na njegovu majku, prebačeno na njemu potpuno nepoznatu osobu koja se ondje doselila.

Vrlo brzo Lin će završiti u zatvoru zbog optužbi da je otrovao staricu koja je bolovala od dijabetesa, a iako bi svatko na prvu vjerojatno pomislio da je to učinio kako bi se dokopao nekretnine u središtu grada, priča je tu ipak puno dublja i suptilnija. Ispostavit će se da je Lin bio ljubavnik dječakovog oca, a nakon što je on umro, Lin je nastavio živjeti u stanu i brinuti se za ovu obitelj kao svoju. Da sam ja žena i da sam nakon smrti muža ostao živjeti s njegovom obitelji kako bih brinuo za njih, biste li mi postavljali ista pitanja, reći će Lin u jednoj sceni filma u kojem se Cheng bavi temama kao što su bezuvjetna ljubav, ali i predrasude i osude društva prema homoseksualcima. Tako praktički nitko neće vjerovati Linu da je u stanu ostao isključivo zato da bi brinuo o obitelji svog preminulog ljubavnika, već će ga odmah optužiti da je sve to izveo samo kako bi se dokopao nekretnine. 

IMDB LINK 

Primjedbe