GAIA (2021,JAR) - 6,5/10


 

I na filmaše očito počinju sve više utjecati teorije o globalnom zatopljenju i kataklizmička predviđanja koja se smiješe dobroj staroj zemaljskoj kugli. Tako je i ovaj južnoafrički film opisan kao - eko horor, no bez brige nije "Gaia" jedan od onih propovjedničkih filmova u kojima nam se mudruje i popuje o skoroj propasti. Barem ne doslovno. Pomalo na tragu nedavnog "In the Earth" Britanca Bena Wheatleyja i ovdje se priča odvija duboko u šumi, ovaj puta južnoafričkoj, u kojoj se nastanila obitelj survivalista odnosno otac i sin koji su odlučili napustiti civilizaciju kako bi živjeli u prašumi. Otac Barend i sin Stefan priskočit će u pomoć ozlijeđenoj rendžerici Gabi. Ona i kolega Winston zaputili su se rijekom u kanuu u obilazak šume, a nakon što je nestao dron koji iz zraka nadzire šumu, krenuli su u potragu za njim. Razdvojili su se, a dok su šumski otac i sin pronašli Gabi, Winston nije bio te sreće.

No, vrlo brzo shvatit ćemo da Barend i Stefan nisu jedini stanovnici ove šume jer kada padne noć, ondje se počinju pojavljivati neka čudna i opasna stvorenja. Vrlo brzo nam je jasno da otac i sin znaju što se to događa u šumi, a polako će i Gabi početi shvaćati da se tu zbiva nešto neprirodno. Posebno po noći, a ubrzo ćemo saznati i zašto se Barend odlučio za takav život te je sa sobom povukao sina tinejdžera na kojeg će susret s nepoznatom ženom iz civilizacije dosta utjecati. Živio je Stefan sada pod očevim učenjem da tehnologija i civilizacija uništavaju svijet i da je to zlo, a nakon dolaska Gabi kao da će se on početi izvlačiti iz očeve kontrole i postajati odlučniji.

Izgleda ovaj misteriozni i vizualno upečatljivi horor od početka iznimno, a kako je i to jedna od onih šuma u kojoj očito postoje gljive s haulicinogenim efektima, tako će s vremenom to i vizualno djelovati sve tripoznije, gotovo kao noćna mora u kojoj je teško razlučiti što je stvarnost, a što fantazija. Posebno na kraju kada Gabi shvati što se to zapravo događa i koju je ulogu Barend namijenio sebi, sinu pa i njoj. Film je to koji u sebi definitivno nosi (iako fino začahureno u nadahnuto režirani i vizualno šareni horor) određenu environmentalističku poruku i koji na pomalo simbolički način upozorava na ono što bi nas moglo čekati ako nastavimo uništavati prirodu. Nadam se ipak da to neće biti baš tako kao u ovom na kraju sasvim solidnom hororu koji se ističe vizualnošću, odličnim okruženjem i solidnom pričom. 

IMDB LINK 

Primjedbe