HISTORIAS LAMENTABLES (2020,ŠPA) - 7/10


 

Javier Fesser je prethodnim filmom "Campeones" posve neočekivano uspio stići do nagrade Goya za najbolji španjolski film godine. Bila je ta gorko - slatka komedija i španjolski kandidat za Oscara, a nastavlja Fesser u sličnom tonu i sa svojim sljedećim filmom. "Historias lamentables" je groteskna i apsurdistička komedija koja se ističe pomalo farsičnim, tipičnim španjolskim humorom. Ovaj film u najkraćim crtama bi se moglo opisati kao antologiju sastavljenu od četiri naizgled nepovezane priče o jako nesretnim i jadnim ljudima. Naravno da će se sve te priče do kraja barem u nekim detaljima povezati i ispreplesti, a uspio je Fesser snimiti crnu komediju koja je podjednako originalna, zabavna, dinamična. I što je najbolje od svega - čak i duhovita što je zapravo rijetkost sa svim tim komedijama i "komedijama" koje posljednjih godina imamo priliku gledati.

U prvoj priči pratimo sudbinu Ramona, ograničenog tipa koji organizira oproštajnu proslavu za oca prilikom njegovog umirovljenja i nada se da će upravo on naslijediti poslovno carstvo i bogatstvo koje je stari izgradio. U drugoj upoznajemo čudaka Bermeja, control-freaka kojeg će susret sa školskim kolegom izbaciti iz rutine tijekom ljetovanja. Ayoub je ilegalac iz Afrike, naivni i dobrodušni mladić kojeg će podlo pokušati iskoristiti ogorčena i nevjerojatno bezobrazna Španjolka koja živi sama i koja ima običaj manipulirati ljudima. I na kraju imamo priču o Alipiu, suvlasniku malog obiteljskog poduzeća koji je prokockao sve ono što je njemu i sestrama ostalo u nasljedstvo, no dosjetio se on bizarne i lude ideje kako da spasi situaciju.

Tjera sve ove četiri priče Fesser koji je ovaj puta bio nominiran za nagradu Goya za najbolji originalni scenarij, preko svih granica. Iako stilski "Historias lamentables" podsjeća na legendarne argentinske "Divlje priče", a po duhu i apsurdizmu ovaj je film nekako najbliži stvaralaštvu Francuza Jean - Pierrea Jeuneta ili legendarnog Terryja Gilliama, Fesseru se mora odati priznanje zbog originalnosti i spretnosti da sve ove potpuno uvrnute i otkačene priče poveže u kohezivnu cjelinu. Bez obzira što svaka priča može funkcionirati kao kratki film za sebe, upravo tim detaljima kojima ih je sve nekako povezao, uspio je je Fesser udahnuti život u "Historias lamentables". 

IMDB LINK 

Primjedbe