MOSQUITO (2020,POR) - 7,5/10


 

"Srce tame" poljsko - engleskog pisca Josepha Conrada (rođen kao Józef Teodor Konrad Korzeniowski u dijelu Poljske koji je tada bio dio ruskog carstva) jedan je od romana koji su poslužili kao inspiracija brojnim filmašima. Sjetimo se samo "Apokalipse danas", remek-djela koje je Coppola napisao zajedno s Johnom Miliusom i mračno putovanje iz romana koje se odvija na području današnjeg Konga premjestio u Indokinu za vrijeme vijetnamskog rata. Conradov roman nesumnjivo je poslužio kao inspiracija i portugalskom filmašu Joaou Nunu Pintu za njegovu mračnu pustolovnu dramu - fantaziju smještenu na područje današnjeg Mozambika za vrijeme Prvog svjetskog rata. "Mosquito" je na kraju dogurao do čak 15 nominacija u izboru za portugalski film godine, a iako niti jednu nije potvrdio, svejedno je to kvalitetan i zanimljiv film.

Premijerno je "Mosquito" prikazan na otvaranju festivala u Rotterdamu, a iako se radnja filma odvija za vrijeme Prvog svjetskog rata, riječ je o filmu u kojem se autor potpuno bazirao na osobna iskustva pojedinca u tim suludim vremenima, umjesto na povijesno rekreiranje događaja. U središtu pažnje je mladić Zacarias, jedva punoljetni tinejdžer koji se odlučio prijaviti u portugalsku vojsku, a 1917. godine završio je u Africi. Točnije u tadašnjoj portugalskoj koloniji Mozambiku, a već prvi doticaj s Afrikom djeluje posve nadrealno jer u uvodnoj sceni vidimo crne domorodce kako bijele vojnike na ramenima poput konja nose kroz plićake mora do obale. Vizualno od početka do kraja djeluje "Mosquito" impresivno i upečatljivo, snimljeno je to s puno stila, a kako će vrijeme prolaziti, granice između stvarnosti i fantazije sve više će se početi gubiti i postajat će nam nejasno što je stvarnost, a što Zacariasovi košmari, fatamorgane i deliriji uzrokovani malarijom.

Problemi za ovog mladog vojnika će početi kada se on odvoji od ostatka svoje satnije i kada u društvu dvojice Afrikanaca pomagača odluči krenuti u potragu za ostatkom vojske. No, vrlo brzo Zacarias će ostati potpuno sam na nepoznatom teritoriju koji uopće ne pozna i među ljudima koje uopće ne razumije i ne shvaća. Pretvorit će se sve to u pravo putovanje srcem tame afričkog kontinenta tijekom kojeg će Zacarias susresti sve i svašta, upasti u razne pogibeljne situacije te na vlastitoj koži upoznati sve užase ne samo rata, već i svijeta koji mu je potpuno nepoznat. Ne treba od "Mosquita" očekivati klasičnu pustolovnu dramu, više je ovo artistička i atmosferična kontemplacija o izgubljenom čovjeku i njegovoj patnji, borbi, ali i potpuno izgubljenim iluzijama koje je imao o ratu kada se prijavljivao. 

IMDB LINK 

Primjedbe