MY HEART CAN'T BEAT UNLESS YOU TELL IT TO (2020,SAD) - 6/10


 

Ne pretjerano poznati američki filmaš Jonathan Cuartas ovom je arty kombinacijom horora i drame debitirao na festivalu u Tribeci, gdje je njegov brat (valjda) Michael Cuartas dobio nagradu žirija za nabolju fotografiju. Ovaj film dugog imena još je jedan u nizi niskobudžetnih sporogorećih artističkih više psiholoških drama, nego klasičnih horora kakvi se, čini mi se, sve više i više snimaju, a iako je ideja tu bila sasvim zanimljiva, "My Heart" je na kraju gotov ubio nevjerojatno spor, puzajući tempo. Ubijanjem se bave i dva od tri glavna lika, brat Dwight (Patrick Fugit koji je bitno ostario otkako smo ga u "Almost Famous" Camerona Crowea upoznali kao mladog rock novinara) i sestra Jessie (Ingrid Sophie Schram).

Već u uvodnoj sceni Dwight kupi nekakvog beskućnika, otima ga i odvodi u kuću gdje ga on i Jessie potom doslovno kolju te skupljaju njegovu krv u posudu, baš kao što lokalni seljak skuplja krv za krvavice kada kolje svinju. Odmah shvaćamo da njih dvoje to ne rade iz nekog gušta, već iz očite potrebe jer posudu s beskućnikovom svježom krvi potom nose u zamračenu sobu u kojoj na krevetu leži mršavi tip ispijena lica. Čim okusi krv, njihov mlađi brat Thomas (Owen Campbell) odmah će malo živnuti, a vrlo brzo postat će nam jasno da bez redovitog kusanja krvi za Thomasa nema života. Iako se izričito ne govori što se to dogodilo s Thomasom, da se naslutiti da se on pretvara u vampira. Osim što loče krv, ne smije izlaziti na svjetlo, a za razliku od većine vampirskih filmova u kojima ta krvožedna bića noću izlaze na ulice kako bi se gostile ljudima, Dwight i Jessie su svog brata vampirka zabarikadirali u kući,

Glavno pitanje ovog filma snimljenog isključivo statičnog kamerom i okomitom slikom glasi što biste učinili vi da se nađete u situaciji poput Dwighta i Jessie? Što bi ste napravili da član vaše obitelji boluje od misteriozne bolesti poput Thomasa i nužna mu je vaša pomoć, a ta pomoć je ovaj puta ubijanje nepoznatih ljudi kako bi produljili bratov život. Upravo spoznaja da konstantno moraju ubijati nepoznate ljude, dovest će do razdora između Dwighta i Jessie, a i Thomas će postajati sve jadniji zbog stanja u kojem se našao. Autorova intencija kao da je bila pokušati kod gledatelja izazvati suosjećanje s ovom obitelji, a iako je svakom tko je gledao barem jedan vampirski film, jasno je što se događa s Thomasom, iako se to nigdje izričito ne naglašava. Pomalo je "My Heart" čak na tragu "Let the Right One In", švedske kombinacije psihološke drame i horora u kojoj se također vampirima pokušalo dati ljudsko lice, no ovo je ipak bitno slabije, iako ne i baš tako loše. 

IMDB LINK 

Primjedbe