MY LITTLE SISTER (2020,ŠVI) - 6,5/10


 

Dvoje trenutno možda i vodećih njemačkih glumaca, Nina Hoss (Phoenix, Barbara, The Audition) i Lars Eidinger (Clouds of Sils Maria, Personal Shopper, Persian Lessons, Babylon Berlin) očekivano briljiraju u švicarskoj cancer - drami premijerno prikazanoj u natjecateljskom programu festivala u Berlinu. "My Little Sister" ili "Schwesterlein" koji su zajedno napisale i režirale Stephanie Chuat i Veronique Reymond bio je i švicarski kandidat za Oscara, a trijumfirao je i u izboru za švicarski film godine. Iako se ne može poreći da je ova drama nabijena emocijama, u zadnje vrijeme kao da imamo pravu najezdu sličnih filmova o bolesnim ljudima tako da je kod mene možda malo i došlo do zasićenja s ovakvim temama.

Taj teško bolesni čovjek ovdje je Sven (Eidinger), ugledni kazališni glumac koji je uvijek uživao u obožavanju i naklonosti publike. Kako to već često biva, jednom kad se razbolio od leukemije i više ne može nastupati, vrlo brzo svi su ga napustili i zaboravili. Svi osim njegove sestre blizanke Lise (Hoss), dramatičarke koja je žrtvovala vlastitu karijeru kako bi pratila muža Martina (Jens Albinus) koji je ravnatelj međunarodne škole u Švicarskoj. Ponovno će Lisa staviti tuđe interese ispred vlastitih i odlučit će brinuti o svom bratu, a sve to će je nagnati da revaluira vlastiti život i zapita se što i kako dalje. Situacija će kulminirati kada Martin bez njenog znanja produži ugovor u Švicarskoj iako je njena želja da se s djecom vrate u Berlin nakon čega će ona pokupiti djecu i zaputiti se u Berlin kako bi bila uz brata kojem se situacija pogoršava.

I dok je u početku u prvom planu upravo Sven i njegova bolest, polako će glavnu ulogu preuzimati upravo Lisa koja će konačno početi pokazivati odlučnost i raditi onako kako ona misli da je najbolje za nju i njenu djecu. Izbjegle su švicarske autorice upadanje u patetiku i pretjeranu melodramu što je čest slučaj kad je slična tematika u pitanju tako da je "My Little Sister" fino promišljen, pametan i realističan film prepun emocija koji se ističe sjajnim glumačkim performansama. I dok je Lisa uglavnom šutljiva osoba iz čijeg lica se da iščitati ozbiljnost i staloženost, Sven je jedan od onih ciničnih, sarkastičnih ekscentrika koji je vječno tražio pažnju i odobravanje. 

IMDB LINK 

Primjedbe