PUN MJESEC (2019,BIH) - 7/10


 

Dobila je ova kvalitetna BiH drama koja se bavi dobro poznatom temom na ovim prostorima, dodatno na pažnji nakon što je njen scenarist i redatelj Nermin Hamzagić nominiran za europsko otkriće godine. Snimao je Hamzagić ranije kratke igrane i dokumentarne filmove, a "Pun mjesec" bio mu je debitantsko dugometražno ostvarenje, a ta tema koja nam je svima dobro poznata i kojom se i on odlučio pozabaviti je korupcija i potpuno propalo društvo na ovim prostorima. Sličnim temama ne bave se samo autori s prostora bivše Jugoslavije, već su sve te boljke česta tema u kinematografijama cijele istočne i srednje europe, posebno onih zemalja koje su nekoć bile dijelom komunističkog bloka.

Možda i zato što nam je praktički sve što će se dogoditi i što se događa glavnom liku ove krimi drame itekako poznato, "Pun mjesec" ipak na mene nije ostavio pretjeran dojam, no nema spora da je to pametno napisan i nadahnuto režiran film. Također ne čudi da je to film koji je imao dobru prođu na festivalima jer se to uništeno i poharano društvo i dodatno karikira, a sve ono što ne valja i što je do srži iskvareno, vidjet ćemo na primjeru glavnog lika tijekom jedne noći pune mjeseca. Taj lik je Hamza (odlični Alban Ukaj), inspektor u sarajevskoj policiji koji mora raditi noćnu smjenu iako mu se žena upravo porađa. Nadređeni policajac Jasmin (Ermin Sijamija) mu govori da ga nema tko mijenjati i da mora doći na posao.

Provest će Hamza tako cijelu noć na poslu u policijskoj stanici koja više djeluje kao neka kulisa horor filma nego policijska stanica kakve vidimo u američkim filmovima recimo. Tijekom te noći susrest će se on s raznim slučajevima, a ne samo na njegovom primjeru i na primjeru njegovih radnih kolega te ljudi s kojima se susreće u policijskoj postaji, Hamzagić donosi u uvid u potpuno razoreno društvo koje grca u problemima i nepravdi. Ujedno je "Pun mjesec" sjajna karakterna studija glavnog protagonista i vješto je autor uspio izbjeći nepotrebno didaktiziranje i moraliziranje o nečemu što nam je svima jako dobro poznato i nečega sa svime se praktički svi gotovo svakog dana susrećemo u našim banana državicama.

Završit će tako u policijskoj postaji te noći punog mjeseca ulični prodavač kojem je dosadilo plaćanje reketa Hamzinom kolegi iz policije, slomljeni otac bolesnog djeteta kojem nije mogao platiti liječenje pa je odlučio pokupiti bankomat, maloljetnica koja se prostituira, a i Hamza zapravo i nije toliko čist koliko se možda čini na prvu. Fino su Hamzagić i njegova scenaristička suradnica Emina Omerović strukturirali cijelu ovu priču, bez napadnih i onih očiglednih, "mrtvih" dijaloga kakve nažalost prečesto imamo priliku slušati i definitnivno je "Pun mjesec" film koji zaslužuje punu pažnju. 

IMDB LINK 

Primjedbe