ROLLING THUNDER (1977,SAD) - 7/10


 

Bio je ovaj akcijski triler prvi film snimljen po scenariju Paula Schradera nakon što se on proslavio "Taksistom" koji je režirao Martin Scorsese. No, za razliku od kultnog filma kojim je jedan od najvećih američkih redatelja svih vremena pokazao kakav je vizionar i kakav je nenadmašni majstor, "Roling Thunder" je ipak film koji ne ide u istu rečenicu s tim remek-djelom. Doduše, scenarij za ovaj revenge - triler čija priča neodoljivo podsjeća na osvetnički "Death Wish" sa Charlesom Bronsonom, Schrader je napisao još 1973. godine, a film je trebao režirati John Milius. Nakon što je Milius odustao i bacio se na snimanje autobiografskog surferskog filma "Dan velikih valova", Schrader je neko vrijeme sam mislio režirati "Rolling Thunder", a onda je studio koji je otkupio scenarij tu zadaću povjerio Johnu Flynnu.

Scenarij je doradio Heywood Gould (Boys from Brazil, Coctail), a glavna uloga je povjerena tada mladoj zvijezdi u usponu Williamu Devaneu, koji kasnije ipak nije uspio ostvariti očekivanu karijeru. Devane je zrakoplovni bojnik Charles Rane, koji se nakon sedam godina zarobljeništva vratio iz Vijetnama. Radnja filma zbiva se 1973. godine u Teksasu, a puno toga se promijenilo u tih sedam godina koje je bojnik proveo u zarobljeništvu. Uz neizbježni PTSP, shvatio je da ga sin uopće ne poznaje, njegova žena ga je odlučila napustiti i našla si je drugoga, a on djeluje potpuno hladno, kao da nema u njemu više nikakvih emocija. Ipak, u cijelom mjestu on je velika zvijezda, svi žele njegovo društvo, a nakon što dobije novčanu nagradu, banditi će mu provaliti u kuću i pobiti cijelu obitelj.

Nakon što jedva preživi, bojnik će krenuti u osvetničku misiju i odlučio je sam istjerati pravdu te pronaći nasilnike koji su mu pred očima ubili ženu i sina. I najveće iznenađenje ovog filma je što će se nakon uvodnih dvadesetak minuta i naizgled tipične drame o prilagodbi veterana nakon povratka iz Vijetnama, "Rolling Thunder" pretvoriti u nevjerojatno nasilni osvetnički akcijski triler. Zanimljivo je kako je ovo jedan od omiljenih filmova Quentina Tarantina, što i ne treba čuditi kad se zna koliko on voli ovakve pomalo eksploatacijske filmove. 

IMDB LINK 

Primjedbe